Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn voorspelling voor de wereldwijde groei voor dit jaar verlaagt. Daarbij benadrukte het IMF het eerste kwartaal in de Verenigde Staten en waarschuwde het voor turbulentie in de financiële markten dankzij China en de Griekse donkere wolken die boven de markt hangen. De wereldwijde economie zal in 2015 met 3,3 procent groeien, minder dan de 3,5 procent die in april verwacht werd en tevens minder dan de 3,4 procent groei van vorig jaar, zo zei het Internationaal Monetair Fonds in een revisie van zijn World Economic Outlook dat vorige week werd uitgegeven. De groeiverwachting voor volgend jaar blijft echter ongewijzigd staan op 3,8 procent.
Wereldwijde groei
Terwijl het Internationaal Monetair Fonds de verwachtingen voor 2015 voor China en de eurozone ongewijzigd liet ten opzichte van april, gaf het wel aan dat beide economieën als gebieden op zich gezien moeten worden als potentiële risico’s. Chinese aandelen daalden in de afgelopen weken natuurlijk fors en ook Griekenland heeft het zwaar gehad met de gesprekken met zijn Europese geldschieters. ‘Ontwrichtende bewegingen in de prijzen van asset en ook een verdere toename van de volatiliteit in de financiële markten blijven een belangrijk neerwaarts risico vormen’, zo stond te lezen in het rapport.
Minder groei dankzij VS
Een groot deel van de neerwaartse bijstelling voor de wereldwijde groei was te danken aan de Verenigde Staten, waar het IMF dit jaar 2,5 procent groei verwacht. In april verwachtte het nog 3,1 procent groei voor de VS. Het IMF herhaalde ook nog maar eens het advies dat de Federal Reserve de eerste renteverhoging zou moeten uitstellen tot in de eerste helft van volgend jaar, wanneer de loongroei en prijsinflatie naar verwachting zullen aantrekken. Het IMF karakteriseert de Amerikaanse tegenslag echter als iets tijdelijks en zegt dat ’s werelds grootste economie klaar blijft voor een aantrekkende consumptie en ook aantrekkende investeringen nu het gemiddelde loon stijgt en werkgevers weer mensen aannemen. Volg deze belangrijke ontwikkelingen goed