index De Chinese overheid probeert al jaren de vastgoedprijzen te beteugelen. Vooralsnog met weinig succes. Laat nu diezelfde overheid mede oorzaak van de stijgende vastgoedprijzen zijn. In China is alles groter, of het nu de bevolking is van 1,3 mrd, of de gigantische vastgoedmarkt. Diezelfde vastgoedmarkt zorgt echter ook voor problemen. De vastgoedprijzen rijzen de pan uit. Uit de jongste cijfers over september blijkt dat de prijzen in Beijing jaar op jaar met 16 procent zijn gestegen. Maar het kan nog erger: zo tekende Shanghai een prijsstijging van 17 procent op, terwijl bepaalde delen van Guangzhou en Shenzhen zelfs de vastgoedprijzen met 20 procent zagen toenemen.

Vastgoedprijzen beteugelen

Het moet gezegd, de Chinese overheid heeft diverse pogingen ondernomen om de uit de pan rijzende prijzen enigszins onder controle te houden. Staatsbanken die verordend werden om minder hypotheken te verstrekken, consumenten het bijna onmogelijk maken om een tweede huis aan te schaffen, de kredietkraan enigszins dichtdraaien. Geholpen heeft het allemaal niet. Echter, diezelfde overheid die poogt de prijsstijgingen in te dammen, is zelf direct (deels) verantwoordelijk voor diezelfde waarde explosie. Vooral de lokale overheden werken de problemen in de hand door de grondprijzen hoog te houden. Hogere grondprijzen betekent meer inkomsten voor gemeentes: een fenomeen wat u ongetwijfeld ook in eigen land aantreft. Daar komt bij dat de Chinese overheid actief verhuizing van het platteland naar de grote steden promoot. Met succes, maar al die mensen hebben uiteraard vervolgens wel een dak boven hun hoofd nodig, Daar komt nog iets bij: zoals in iedere ontwikkelde maatschappij neemt de bouwsector een uiterst belangrijke plaats in in de economie. Dat is in China echt niet anders. Het BBP toe te rekenen aan de gehele sector ligt in China rond de 16 procent.  De Chinese overheid krabt zich wel drie keer op het hoofd voor zij daar al te drastisch ingrijpt.

Onbetaalbaar

Rest de vraag: hoe (on) betaalbaar is een gemiddelde woning in China eigenlijk? In Beijing dient voor een appartement van 100 m2 circa 1 mio Yuan te worden neergeteld. Dat is ongeveer €125.000. Voordat u denkt: koopje! Het gemiddeld inkomen in China ligt aanmerkelijk lager dat in het Westen. Zo ligt het salaris van een IT-expert zo rond de €18.000 en dat geldt in China al als een zeer ruim bovengemiddeld inkomen. Lenen op basis van 7 keer het bruto inkomen geldt nu niet bepaald als veilig. De Chinese overheid danst op een dun koord. Dat de vastgoedprijzen op enig moment een fase van afkoeling ingaan, is onvermijdelijk. En dat zal een pittige invloed krijgen op de economie, maar voorspellen wanneer die fase aanbreekt is onmogelijk. Liever beleggen in FONDSEN? Slim in fondsen helpt u graag verder. Lees hier meer