De meeste activa zijn zo overgewaardeerd dat het epische proporties aanneemt. De aandelencorrectie van augustus 2015 en begin 2016 is geen gezonde correctie, maar een signaal dat er nog veel erger te wachten staat. Dit eindigt in een catastrofe. De stijging van de aandelenmarkt gebeurt op basis van financieel boekhoudkundig gesjoemel, net als in 2008/09. Er zijn te veel schulden, te weinig economische groei, deflatie, te veel risico en de markten zijn veel te afhankelijk van de centrale banken, schrijft marketwatch. Amerikaanse bedrijven kopen voor $500 miljard eigen aandelen in per jaar en keren voor $1.000 miljard dividend uit. Dit komt overeen met 90% van de winst die ze maken. Dit beïnvloedt de aandelenkoers maar beperkt de groei aangezien dit geld niet wordt geïnvesteerd.
Aandelenkoersen zijn weliswaar gestegen door hogere winstcijfers, maar deze hogere winsten kwamen er door in de kosten te snijden, niet door meer omzet te genereren. Sinds midden 2014 stagneren de winstmarges. Dit is geen houdbare situatie.
Financiële markt heeft oogkleppen op
Wanneer aandelen stijgen terwijl de winsten stagneren of zelfs dalen zoals de laatste 3 kwartalen, worden aandelen duurder. De toekomstige koers/winst verwachting van de S&P500 bedraagt 17 à 18, het hoogste niveau sinds 1999-2000. 80% van de bedrijven die hun eerste stappen zetten op de aandelenbeurs maken geen winst. Private beleggers maken gebruik van de hoge waarderingen om hun winst te verzilveren. Veel van deze IPO’s noteren dan ook enkele weken of maanden later onder hun introductiekoers.
Niet alleen aandelen zijn duur
Maar ook obligaties bevinden zich op een zeer hoge waardering. $6 à $7 biljoen aan obligaties noteert aan een negatieve rentevoet. Het risico op overheidsobligaties neemt dan ook immense proporties aan. Overheidsobligaties waren ooit de maatstaf voor een risicovrije investering. Het gebrek aan rendement op overheidsobligaties heeft de waardering van de bedrijfsobligaties ook opgedreven. Beleggers worden niet meer gecompenseerd voor het risico dat ze nemen. Een stijging van de gemiddelde rentevoet met 1% resulteert al in een verlies van 7% op obligaties ten opzichte van 5% enkele jaren geleden. Het gebrek aan rendement bij obligaties, de hoge waardering bij aandelen, … doet beleggers op zoek gaan naar alternatieven zoals vastgoed, kunst, exclusieve wijnen, vintage auto’s, … Er zijn nog maar weinig plaatsen waar je bescherming kan zoeken. Gelukkig kunnen beleggers nog bescherming zoeken in die ene munt die het sterkste stijgt bij een nieuwe crisis… Koop hem snel voor deze munt sterk in waarde stijgt.