Beleggers moeten goed oppassen dat ze niet onder de voet worden gelopen in het geval van een wilde vlucht uit obligaties. In dat kader waarschuwde Suzanne Hutchins, fondsmanager bij BNY Mellon, voor het reële risico wanneer obligatiebeleggers massaal in paniek hun stukken van de hand willen doen. ‘De recente volatiliteit in de obligatiemarkten herinnert beleggers eraan hoe scheef de waarderingen van veel assets zijn geworden. Voor deze scheefgroei zijn de centrale banken met hun onconventionele beleid natuurlijk verantwoordelijk’, stelt Suzanne Hutchins.
Paniek
Daarnaast geloven beleggers volgens haar in de ‘greater fool’ theorie, die ervan uitgaat dat de Europese Centrale Babnk het dure en laag renderende papier tegen een nog hogere prijs zal terugkopen. Het onderdeel van BNY Mellon (Newton) waar Hutchins werkzaam is, heeft geen blootstelling aan Europese obligaties. Hutchins wijst erop dat veel partijen schuldpapier aanhouden omdat dit moet. Dit kan zijn vanwege verplichtingen of regulering. Anderen houden obligaties weer aan omdat zij een bepaalde benchmark volgen. Welke reden partijen ook hebben, het valt volgens de fondsmanager nog te betwijfelen of er wel belegd moet worden in een obligatie waarvan de prijs zo is opgeblazen en het rendement zo negatief is, met het vooruitzicht dat er geld mee kan worden verloren.
Paniek terecht?
Hutchines en haar team stellen dat het vooruitzicht op de lange termijn er voor de wereldeconomie een is van structureel lagere groei en deflatie. Toch zoeken veel partijen in de markt ‘koortsachtig’ naar bewijzen van het feit dat de wereldwijde groei weer naar normale niveaus terugkeert. ‘Op de korte termijn wordt de markt vooral gedreven door wat de kudde vindt, ook al staat dat los van de werkelijke fundamentals. Toch worden niet op alle obligatiemarkten zeepbellen gevormd. Een optie is om rustig af te wachten tot zich meer aantrekkelijk gewaardeerde kansen voordoen die een betere rendementsverwachting hebben.’ Verwacht jij ook een massale paniekreactie onder obligatiebeleggers? Dan kan dít wel eens een kans voor je zijn