De euro dook deze week voor het eerst in jaren onder de 1,09 dollar. Dit gebeurde nadat de markt het commentaar over het steunprogramma van Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, liet inwerken en het goede Amerikaanse banenrapport over februari door de markt werd verwerkt. Wat betreft pariteit tussen de euro en de dollar is het dan ook niet langer meer de vraag óf het gebeurt, maar: wanneer.
Pariteit kwestie van tijd
De euro zakte donderdagavond voor het eerst sinds augustus 2013 onder de 1,10 dollar. Daarmee heeft de euro in slechts een half jaar tijd zo’n 15 procent aan waarde verloren tegenover de Amerikaanse dollar. Dit maakt het een kwestie van tijd voordat de euro en dollar pariteit bereiken, zegt Sameer Samana van Wells Fargo. Samana zei tegenover Cnbc dat de timing hiervan zal afhangen van de kwantitatieve verruiming in Europa en economische data in de Verenigde Staten.
‘De economische verrassingen in Europa beginnen er langzaam wat beter uit te zien en die in de Verenigde Staten worden steeds wat negatiever. Ik denk dus dat de stijging van de dollar plaats blijft vinden in een erg laag tempo’, zei de strateeg. Toch is pariteit volgens hem alleen een kwestie van tijd. Ondertussen verwacht Ward McCarthy, chief financial economist bij Jefferies, dat er nieuw geld zal instromen in de Verenigde Staten. ‘Investeerders die obligaties verkopen aan de Europese Centrale Bank zullen zoeken naar een andere plek om hun geld te investeren’, zei McCarthy. Als gevolg verwacht hij dat de dollar zal aantrekken. De Amerikaanse obligatiemarkt blijft volgens de CIO relatief high yield en dus zal veel geld zijn weg vinden naar de Amerikaanse obligatiemarkt, denkt hij. Samana adviseert beleggers om te kijken naar aandelen met gediversifieerde portefeuilles. ‘Het lijkt erop dat in de toekomst, vooral Europa de kans heeft om de markt te verrassen met opwaartse potentie’, aldus de strateeg van Wells Fargo. >>> Wees voorbereid op: Een verdere val van de euro <<<