REITs, kantoren, gebouwen Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwt voor nieuwe over- en desinvesteringen in commercieel vastgoed. Het PBL is het Nederlandse overheidsinstituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Daar waar de vraag naar commercieel vastgoed minder is geworden, is het aanbod niet of nauwelijks gedaald, aldus het PBL. Na het barsten van de internetbubbel in 2000 werd de aandelenmarkt minder aantrekkelijk. Een enorme hoeveelheid geld stroomde de vastgoedmarkt op. Volgens het PBL werden investeringen in commercieel vastgoed bovendien aangewakkerd door gemeenten die in winkels en kantoren een belangrijke kostendrager voor gebiedsontwikkelingen zagen. Dit leidde tot een enorme overcapaciteit in met name kantoorpanden en in minder mate winkels. Na het uitbreken van de economische crisis was prijsdruk een logisch gevolg.

Leegstand vastgoed opnieuw toegenomen

Maar tot een substantiële daling in het aanbod heeft dit alles nog niet geleid. De leegstand van winkels en kantoren nam afgelopen jaar opnieuw toe. Van het vloeroppervlak van kantoren staat begin 2015 ruim 17% leeg. Binnen de detailhandel is inmiddels ruim 9% van de vierkante meters niet in gebruik.

leegstand_vastgoed

Veel commercieel vastgoed staat bovendien structureel leeg: meer dan drie jaar. Dit betreft ongeveer 60% van de leegstaande kantoren en een kwart van de leegstaande winkels.

leegstandduur_vastgoed

Vanwege het nieuwe QE-verruimingsbeleid van de ECB is er kans dat een nieuwe wall of money weer de weg naar vastgoed vindt, aldus het PBL. Vanwege de lage rentestand lijkt commercieel vastgoed dan een aantrekkelijke optie. Maar in 2008 liepen al deze investeringen dus slecht af. Dat zou nu weer kunnen gebeuren. De financiële markten zouden illiquide kunnen worden als een crisis uitbreekt, maar gebrek aan liquiditeit is bij vastgoed verzekerd. Waar dan wel in te beleggen? Kijk bijvoorbeeld eens naar de unieke kans in deze kleine sector.