De pandemie en lockdowns creëren een soort van ‘pent-up demand’, oftewel een opgekropte vraag. Marktkenners verwachten dat, eens de pandemie is gaan liggen en mensen kunnen terugkeren naar het normale leven, er een uitbundige vraag gaat zijn naar van alles en nog wat. Dit zou kunnen leiden naar een soortgelijke situatie na de grieppandemie in 1918, namelijk een ‘Roaring 20’s’. Toch raden zakenbanken aan om voorzichtig te handelen.

Tijdens het World Economic Forum in Davos sprak Barclays CEO Jes Staley over de vergelijkbare situatie tussen de COVID-pandemie en de grieppandemie van 1918. Toen werd de bevolking ook geteisterd door een dodelijk virus in verschillende golven. Maar de periode na deze pandemie kennen we tegenwoordig als de ‘Roaring 20’s, oftewel een periode van toegenomen welvaart en uitbundig spendeergedrag onder consumenten.

Staley verwacht dat we een soortgelijk scenario zullen beleven gezien de opgekropte vraag bij consumenten ontzettend hoog is door COVID-19 en de lockdowns. Hij is ervan overtuigd dat de tweede jaarhelft van dit jaar de start kan inluiden van onze eigen ‘Roaring 20’s’ anno 2021.

When we look at the balance sheet of a JPMorgan or a Barclays, there is just enormous stored up purchasing power. Consumers are decreasing their borrowing and increasing their deposits, and small corporates are doing the same thing.

Parallellen

Er zijn tal van parallellen tussen de huidige omstandigheden en die van vóór de ‘Roaring 20’s’, namelijk de proliferatie van nieuwe technologieën, een transportrevolutie, politieke polarisatie, opkomende internationale rivaliteit en een stijgende aandelenmarkt.

Toch waarschuwt zakenbank HSBC dat de werkelijke Amerikaanse economie na de grieppandemie in 1918 op een normaal tempo groeide. En dus niet uitbundig hard groeide zoals de naam ‘Roaring 20’s’ doet vermoeden. Maar de situaties zijn uiteraard niet 100 procent vergelijkbaar met elkaar. Tegenwoordig grijpen centrale banken en overheden sneller en harder in door middel van stimuluspakketten en lage rentevoeten.

Bronnen: CNBC

Foto: QuoteInspector

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>