De prijs van uranium staat al 50% hoger sinds het dieptepunt. Toch is er bijna geen enkele analist die het over uranium heeft. Dat heeft natuurlijk te maken met de gigantische berenmarkt waar de grondstof door gaat. Toch vormt er zich een perfecte storm, aldus Blake Steel van Azarga Uranium.

De komende jaren zal de globale uraniummarkt geconfronteerd worden met een stijgende vraag, een dalend aanbod en een uitgeputte voorraad. De vraag naar uranium stijgt sterk in China, maar de kernreactoren uit Japan die stap voor stap weer online komen, zullen het verschil maken. Japan heeft ondertussen al 9 kernreactoren heropgestart en tegen 2030 zullen dat er 30 zijn.

Er ontstaat ook extra vraag naar uranium van fondsen die worden opgericht om te investeren in fysiek uranium. Een producent als Cameco koopt zelfs uranium op de markt omdat het een groot deel van zijn productie heeft stilgelegd.

Maar ook langs de aanbodzijde wringt het schoentje. Er is een enorm aanbod uit de markt gehaald door grote producenten als Cameco en het Kazachse staatsbedrijf.

De komende jaren zullen veel langetermijncontracten opnieuw onderhandeld moeten worden. Dat zal zijn invloed hebben op de spotprijs. De spotprijs van uranium maakt maar een klein deel van de markt uit, maar weerspiegelt de situatie in de markt. Die spotprijs zal de aandacht trekken van beleggers.

Foto Credit: iStock

De volgende sector die 1.000% of meer kan stijgen

Dit lijkt verdacht veel op een perfect storm. In de komende 2 jaar, zijn er gewoon teveel uraniumpartijen die belang hebben bij een hogere prijs. En met deze kleine markt, geven wij geen enkele producent ongelijk. Dit kan een explosieve markt worden waarbij beurskoersen die 1.000% of meer stijgen geen uitzondering vormen.

Ontdek hier de Grondstoffen Rapport URANIUM SPECIAL met 3 Uranium Kooptips