Peter Schiff is altijd goed voor reuring. De voorman van Euro Pacific Capital zag aan de ene kant de crisis in 2008 aankomen. Aan de andere kant is zijn voorspelling van een ineenstorting van de Amerikaanse dollar, door het hardnekkige handelstekort van ’s wereld grootste debiteur, de VS, nog niet uitgekomen. In zijn laatste opiniestuk gaat de strateeg in op de effecten van kwantitatieve verruiming, ofwel QE. Hoewel de Fed de rente lijkt te willen verhogen, waarschuwen grootheden als Ray Dalio dat er eerder een nieuwe grote QE komt dan een significante cyclus van renteverhogingen. En ECB-president Mario Draghi denkt er over na het opkoopprogramma wellicht te op te schroeven in december. Hoe gaat dat aflopen? Volgens Schiff is er niet zoveel noodzaak om hierover te gissen. Want Japan zit al vijftien jaar op het pad van QE. En het mag geen verbazing heten dat het het land van de rijzende zon ook nog niet is gelukt is het monetaire beleid te ‘normaliseren’, zo stelt Schiff. Japan flirt nog steeds continu met recessies. Ondanks dat de Bank of Japan (BoJ) inmiddels meer dan 30% van de uitstaande staatsschuld bezit. Maar niet alleen dat. In 2010 begon de BoJ ETFs te kopen. Vijf jaar later heeft de centrale bank meer dan de helft van de hele Japanse ETF-markt in eigendom. En ETFs zijn maar één stap verwijderd van het daadwerkelijk beleggen in individuele bedrijven. Waar de BoJ nu ook daadwerkelijk over nadenkt. Schiff:
Het beleggen in gewone aandelen stelt de Japanse overheid in staat om aanzienlijke stembelangen te verwerven in belangrijke bedrijven. De Abe-regering zou dan kunnen eisen dat Japanse bedrijven voldoen aan de wensen van de overheid wat betreft loonsverhogingen en hogere bedrijfsinvesteringen.
Dat zou een schrikbeeld moeten zijn voor iedereen die nog steeds gelooft in vrije markten, aldus Schiff:
De aankoop van aandelen zou een heimelijke nationalisatie van de industrie inhouden. Het betekent in feite een draai richting communisme.
De strateeg voorziet, net als Dalio, meer QE in de VS. Het enige probleem is dat Japan dit experiment begon als super-crediteur, met hoge besparingen en grote handelsoverschotten. De VS is eerder het spiegelbeeld. Als Japan hier niet uit komt, wat staat de VS dan te wachten, zo vraagt Schiff zich af:
Dus dit is het eindspel van QE: exploderende schulden, financiële verstoring, langdurige stagnatie, terugkerende recessies en uiteindelijk de overname van de industrie en de economie door de overheid. Dit is blijkbaar het voorkeursalternatief van politici en bankiers die simpelweg weigeren de vrije markten te laten functioneren zoals ze bedoeld zijn.
Schiff hekelt dat ingrijpen:
Als de rentes nooit gemanipuleerd waren door de centrale banken, en QE zou nooit uitgevonden zijn, zouden de markten zich jaren geleden gezuiverd hebben van de speculatieve zeepbellen en slechte investeringen. Ja, we zouden een diepere recessie hebben gehad. Maar deze zou ook veel korter zijn geweest. En een veel robuuster en duurzamer herstel zou zijn gevolgd. In plaats daarvan vergezelt Washington nu Tokio op weg naar Leningrad.
<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>