Je leest of hoort er weinig over in de gewone media, waarschijnlijk omdat het hen gewoon niet opvalt. Maar de PetroDollar kent een trage dood. Uit de assen van het dollarmechanisme dat de Verenigde Staten decennia lang ‘incontournable’ maakte, herrijst nu de PetroYuan.
Het PetroDollar systeem werkt als volgt: Olie-exporterende landen recycleren hun Amerikaanse dollars die ze ontvangen bij de verkoop van hun olie door USD-activa te kopen. Hiermee versterken ze de kracht van de wereldreservemunt waardoor nog meer investeerders Amerikaanse dollars kopen. Dit stelt de Federal Reserve in staat om zo veel geld te printen als ze willen. Dit systeem heeft de Verenigde Staten de laatste decennia veel welvaart gebracht, maar daar lijkt stilaan een einde aan te komen. De tandem Rusland-China is het niet eens met het Amerikaanse voordeel.
Daling olieprijs versterkt de val
Rusland, China en Iran zetten zich steeds meer buiten het systeem van de PetroDollar door transacties af te handelen in hun eigen munt. Ze nemen hierbij steeds meer groeilanden op sleeptouw. De daling van de olieprijs versterkt daarbij de val van het systeem. Terwijl de PetroDollar de laatste decennia steeds USD toevoegde aan de globale reserves zou volgens Goldman Sachs vanaf 2014 voor het eerst netto USD onttrokken worden uit het systeem. Goldman Sachs schat dat de PetroDollar netto $24 miljard per maand negatief is en tegen 2018 in het totaal op $900 miljard kan uitkomen. Het einde van de recyclage van Amerikaanse dollars heeft volgens de bank een invloed op de geopolitieke acties van Rusland, de globale liquiditeit op de kapitaalmarkten, de vraag naar US Treasuries als veilige haven, sociale spanningen in de groeilanden en de exit-strategie van de Federal Reserve.
Sancties tegen Rusland
Dit geeft China de kans om zijn eigen munt te promoten. Beijing wil de Yuan steeds meer stimuleren als internationaal betaalmiddel. Volgens de SWIFT-gegevens van november zijn er 15 nieuwe landen bijgekomen die minstens 10% van hun handel drijven in Yuan. Ruslands derde grootste olieproducent handelt zijn olieverkopen af in Yuan. Westerse sancties tegen Rusland brengt het einde van de PetroDollar alleen maar dichterbij. Ook Alexander Dyukov van Gazprom liet al verstaan dat er contracten in Yuan of Roebel afgesloten worden, als is niet bekend hoeveel. China importeert ook steeds meer olie uit Rusland in plaats van OPEC-landen. Vooral Saoedi-Arabië, officieel nog steeds een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten, ziet zijn export naar China afnemen, alsook Venezuela. China doet steeds meer moeite om de Yuan naar voren te schuiven als alternatief voor de Amerikaanse dollar terwijl de lage olieprijs en de sancties tegen Rusland de vraag naar dollars verder doet dalen. De PetroYuan staat alvast in de steigers om de stervende PetroDollar van zijn troon te stoten.