commodities

Leg de grafieken van de S&P 500 en de Bloomberg Commodity Index naast elkaar en je ziet hetzelfde als eind jaren 1990. Alleen dan nu nog even een factor extremer.

grondstoffen_sp500

Grondstoffen zijn de afgelopen vier jaar simpelweg verpletterd. De dalingen op een rijtje:

  • Goud -40%
  • Zilver -70%
  • Koper -45%
  • Olie -55%

Daarmee zakte de grondstoffenindex vanaf 2010 met zo’n 60%. Aandelen stegen vanaf dat punt echter met meer dan 60%. De redenen hiervoor zijn legio. QE, ofwel monetaire stimulus, veroorzaakte toch geen hyperinflatie. Peak oil staat op een laag pitje door de Amerikaanse schalierevolutie. China bleek op een gegeven moment toch af te kunnen haken als ‘all -you-can-eat’ grondstoffenkampioen. Maar dat wist u natuurlijk al, want dat lees je inmiddels overal. En het sentiment is bar slecht. Zoek op ‘gold’ op een willekeurige financiële website en je krijgt nu rijen met hits. Iedereen die het niet zo heeft op goudbeleggers kruipt vol leedvermaak uit z’n schulp. “Oh die grondstofbeleggers, tja, dat was niet zo handig.” Zo noemde Jason Zweig in de Wall Street Journal goud recent een ‘knuffelsteen‘. Maar dat is het punt: iedereen somt nu alle redenen op waarom de grondstoffensector zogezegd een slechte belegging is. Terwijl het alleen redenen zijn waarom grondstoffenkoersen al zijn gedaald.

Pessimisme over commodities

Beginnen we na de enorme koersdalingen nu de piek in het grondstoffen-pessimisme te naderen? Dat zou wel eens kunnen. Volgens fondsenhuis Vanguard presteren grondstoffen later in de economische cyclus het best. Eerst moet de boel goed op gang komen: vraag, lonen, inflatie. In die periode van latere expansie behaalden grondstoffen een gemiddeld rendement van maar liefst 23%. Tegen slechts 1% voor obligaties en bijna -2% voor aandelen. We zitten nu al 72 maanden in het economisch herstel, dus het lijkt logisch dat we in ieder geval halverwege de cyclus zitten. En met zo’n enorm verschil in prestaties tussen aandelen en grondstoffen in de laatste vier jaar, zouden we daarmee wel eens dicht bij een draaipunt kunnen zitten.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>