platinum

Platinum beleeft een dramatisch 2015. Het edelmetaal zakte dit jaar zelfs onder de goudprijs. De platinum-industrie doet er deze periode dan ook alles aan om weer gezond te worden. Zo heeft Lonmin een omvangrijk herfinancieringsplan aangekondigd, met onder meer een aandelenemissie van 400 miljoen dollar. Grote vraag is nu of dit plan gaat slagen. Aandeelhouders kunnen op 19 november stemmen over het herfinancieringsplan. Indien de aandeelhouders het plan afwijzen, dan ‘zou het bedrijf van de beurs af moeten en zouden aandeelhouders de gehele waarde van hun investering kunnen verliezen,’ zo waarschuwt Lonmin zijn beleggers in een brief op de website. Het 106 jaar oude Lonmin wil 400 miljoen dollar ophalen door nieuwe aandelen uit te geven. Daarnaast moet het bedrijf ook 370 miljoen dollar schuld herfinancieren. Dit alles om de klappen op te vangen die de val van de platinum prijs in combinatie met slecht management heeft veroorzaakt. Hoewel één belangrijke aandeelhouder, Public Investment Corp (PIC), de aandelenuitgifte steunt, blijkt uit de verklaring van Lonmin dat het water tot aan de lippen staat.

Neergang van een imperium

Ooit was Lonmin een berucht imperium. Het bedrijf omvatte vroeger ook grote goudmijnen en dagbladen. Tegenwoordig bezit het enkel nog platinum-groep mijnen.

-1x-1

De waarde van het bedrijf is in zes jaar dramatisch gedaald. In 2009 was het bedrijf nog ruim 1,1 miljard dollar waard. Nu heeft het bedrijf een waardering van 120 miljoen dollar.

Lastige uitdaging

Hoewel de aandelenemissie zal plaatsvinden tegen een fors lagere prijs, zal het nog een flinke opgave worden om alle aandelen te verkopen. “Het zal zeer lastig worden om het gehele bedrag van 400 miljoen dollar op te halen”, zo stelt Ben Davis, mijnbouwanalist bij Liberum Capital tegenover Bloomberg. “Het is een goed teken dat de PIC meedoet, maar het is nog onduidelijk voor welke bedrag.” De inzet is hoog. Zo staan meer dan 35.000 banen op de tocht, en een dergelijk massa-ontslag komt hoogst ongelegen voor de Zuid-Afrikaanse regering. Het land gaat nu al gebukt onder een werkloosheidscijfer van 25,5 procent, en de regering van president Zuma heeft werkgelegenheid tot speerpunt van haar beleid gemaakt. Maar Hurbey Geldenhuys, analist bij Vunani Securities, is sceptisch: “Het voorgestelde bedrijfsplan gaat niet ver genoeg om Lonmin weer gezond te maken.” Hij wijst ook op de betere positie van de concurrentie: “Anglo American Platinum en Impala Platinum Holding zijn financieel een stuk gezonder dan Lonmin. Bovendien bieden deze bedrijven betere vooruitzichten.” Het definitieve woord is op 19 november aan de aandeelhouders…

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>