Vorig jaar was Europa een hoofdpijndossier voor heel wat beleggers. De Brexit wist te zorgen voor een stormvloed aan kritiek over de werking van Brussel. De landelijke verkiezingen in Europa in 2017 konden er zelfs voor gaan zorgen dat de EU uiteen zou klappen. Toch is dat niet gebeurd.

De rust binnen de Europese landsgrenzen is teruggekeerd en dat heeft voor een deel te maken met de positieve verkiezingsuitslagen vanuit Nederland en Frankrijk van eerder dit jaar. In het najaar staan de Duitse verkiezingen op het programma, maar daar maken maar weinig beleggers zich zorgen over. Ook de groei van de Europese economie heeft weten te zorgen voor een versterkt vertrouwen in de Unie.

Politieke onrust in de VS neemt toe

Europa heeft de afgelopen maanden plaats moeten maken voor de Verenigde Staten als het gaat om het hoofdpijndossier voor beleggers. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de politieke onzekerheid in de VS de afgelopen maanden is toegenomen, terwijl het een duikvlucht heeft genomen in Europa.

De kans is klein dat de politieke onrust in Amerika de komende tijd zal gaan afnemen. Trump lijkt immers op een doodspoor beland te zijn nu hij steeds meer mensen zich in het harnas jaagt. Daarnaast is het nog maar de vraag of zijn verkiezingsbeloften waargemaakt kunnen worden. Amerika lijkt dus in negatieve zin het stokje over te nemen van Europa.