Enkele van de meest populaire tech-IPO’s startten de handelsweek zeer moeizaam. Rivian, Affirm en Roblox gingen maandag zwaar onderuit terwijl de bredere indexen slechts nipt negatief sloten. Het lijkt erop dat beleggers de technologiesector stilaan aan het verlaten zijn.

Hoewel er geen duidelijke reden was voor de sell-off, zitten enkele van de meest populaire aandelen in de hoek waar de klappen vallen. Affirm, dat zijn aandeel fors zag stijgen dankzij de nieuwe samenwerking met Amazon, daalde met meer dan 9%. Roblox, dat profiteerde van de stijgende interesse in de metaverse, sloot bijna 11% lager.

Ook de daling van Rivian die midden vorige week werd ingezet, ging onverminderd voort. Het aandeel daalde met meer dan 8% nu beleggers winst blijven nemen na het uiterst succesvolle beursdebuut. Ook het feit dat Rivian niet meer samenwerkt met Ford om zijn elektrische voertuigen te ontwikkelen, was mede verantwoordelijk voor de daling.

Hogere rente

Angst voor hogere rentetarieven, wat doorgaans een daling van de verwachte winstgroei voor beleggers betekent, zou één van de factoren kunnen zijn die tot de sell-off hebben bijgedragen. Niettemin heeft president Joe Biden op maandag Jerome Powell aangeduid voor een tweede termijn als voorzitter van de Federal Reserve. Hiernaast wordt een eerste renteverhoging door de Federal Reserve op zijn vroegst verwacht in de zomer van 2022.

In het licht van mogelijke renteverhogingen hebben analisten van Goldman Sachs vermogensbeheerder aangespoord om zich te concentreren op groeiaandelen met een reeds hoge winstgevendheid. Hiernaast raadt de zakenbank aan om zich te onthouden van snelgroeiende bedrijven die volledig op groeiverwachtingen op lange termijn worden gewaardeerd.

Enkele van de genoemde technologiebedrijven met een hoge winstgevendheid en een snelle verwachte omzetgroei waren Palantir, Zoom, Meta en Alphabet.

Bron: CNBC
Foto: iStock