Het gebeurt niet snel dat een regeringsleider expliciet waarschuwt voor een hevige crisis, maar de president van Kazachstan windt er geen doekjes om. Nursultan Nazarbayev, de man die al 25 jaar aan de macht is in de grootste energieproducent van Centraal-Azië, stelt dat er donkere wolken boven het land hangen. “De bevolking zal nog zwaarder worden getroffen dan in 2007-2009. Het overheidsbudget is al met 40 procent gedaald en het is onmogelijk om te voorspellen wanneer verbetering op zal treden”, zo stelt Nazarbajev in een statement op zijn website. “Het volk moet weten hoe precair de huidige situatie is. Bedrijfswinsten zullen blijven dalen, lonen zullen verlaagd worden en banen zullen wellicht verdwijnen. We moeten daarom een programma ontwikkelen om de kwetsbare groepen in de samenleving te ondersteunen.”
Extreme schommelingen wisselkoers
Twee maanden geleden, toen de olieprijs kelderde na slecht economisch nieuws uit China, liet Kazachstan de wisselkoers los. Maar nadat de volatiliteit van de tenge tot ongekende hoogtes steeg en de munt – na een daling van 34 procent – een dieptepunt bereikte, grepen beleidsbepalers in. De centrale bank spendeerde 1,7 miljard dollar om de volatiliteit van de tenge af te zwakken. En op 15 oktober volgde een aankondiging dat nog eens een bedrag van $3 miljard uit het nationale oliefonds zal worden ingezet om de hevige schommelingen in te perken.
Stimuleringsmaatregelen
Om economische groei te stimuleren, zal Kazachstan een bedrag van 4 miljard dollar uit het nationale oliefonds gebruiken om ‘Het Pad Naar De Toekomst’ te financieren. Volgens de website van premier Karim Massimov moet het stimuleringsprogramma de industriële productie omhoog schroeven. Zo moet onder meer de bestaande capaciteit optimaal benut worden. Het is echter niet de bedoeling om slecht draaiende bedrijven boven water te houden. Nazarbayev stelt dat zijn waarschuwing gebaseerd is op gesprekken met Rusland en China, Kazachstan’s belangrijkste handelspartners. Beide economieën hebben het moeilijk. Rusland worstelt met de eerste recessie sinds zes jaar, terwijl China kampt met de zwakste economische groei sinds 2009.