olie, obligaties

De giftige combinatie van de hoge schuldenniveaus in de oliesector en de scherpe daling van de prijzen van de grondstof hebben enorme effecten op de wereldwijde economie. Daarvoor waarschuwen economen van de Bank of International Settlements (BIS). De Bank of International Settlements staat ook wel bekend als de centrale bank van de centrale banken en is een van de weinige organisaties die de financiële crisis van 2008 heeft voorspeld. Nieuw onderzoek van BIS toont nu aan de totale schuld van de olie- en gassector wereldwijd uitkomt op grofweg 2,5 biljoen dollar. Dat is 2,5 keer zoveel als het geval was aan het eind van 2006.

Verkoopgolf obligaties

Nu de olieprijzen zo’n 60 procent lager staan dan ze halverwege juni 2014 gedaan hebben, zegt de bank dat er een significante daling heeft plaatsgevonden van de waarde van de assets die als onderpand worden gebruikt voor de schulden in de sector. Auteurs van het rapport, de economen Dietrich Domanski, Jonathan Kearns, Marco Lombardi en Hyun Song Shin, stellen dat langetermijnbeleggers mogelijk snel hun interesse in deze schulden verliezen en dat zich als effect hiervan uiteindelijk een brede sell-off in de obligatiemarkten voor kan doen. ‘Door in staat te zijn om verliezen op de korte termijn te incasseren, werden langetermijnbeleggers in obligaties vaak gezien als een stabiele invloed op de financiële markten. Desondanks suggereren recente bevindingen dat zelfs langetermijnbeleggers steeds minder zin hebben in verliezen en zich mogelijk zullen aansluiten bij de verkopende partijen’, schreven de economen in het rapport.

Besmettingseffect

‘Een sell-off in de markt voor bedrijfsschulden in de oliesector kan een besmettingseffect hebben op de brede markt voor bedrijfsobligaties, doordat veel beleggers het risico in portefeuilles willen terugbrengen. Het feit dat schulden van bedrijven in de olie- en gasindustrie goed zijn voor een groot deel van de markt onderstreept de relevantie van de ontwikkelingen in de sector.’ In deze ontwikkeling zien wij een geweldige koopkans (download ons gratis rapport)