101798809-459233419.530x298

De eerste twee weken van dit beursjaar worden gekenmerkt door flinke op-en-neer bewegingen. Beleggers gedragen zich onrustig vanwege China, het Amerikaanse rentebeleid en de lage olieprijzen. Toch is de VIX, de graadmeter die de onrust in de mark meet, nog niet op het niveau van augustus 2015 beland. Wat betekent dat nu voor beleggers? De Chicago Board Options Exchange Volatility Index wordt vaak gebruikt door beleggers om te achterhalen hoe het sentiment in de markt zich ontwikkelt. Men zou wellicht verwachten, afgaande op de koersuitslagen, dat deze graadmeter flink is gestegen in de afgelopen weken. Maar dat valt mee. De VIX is weliswaar opgeveerd, maar bevindt zich nog altijd ruim 30% onder de top van augustus 2015. Experts die de index nauwlettend volgen, stellen dat dit signaal niet wijst op een aankomende capitulatie in de markt.

-1x-1

“Totale paniek is nodig voor een echte bodem,” zo zegt Scott Minerd, beheerder bij Guggenheim Partners. “Op dat moment zie je een enorme spike in de VIX, omdat de stieren massaal de handdoek in de ring gooien en naar de uitgang rennen.”

Spike volatiliteit blijft uit

Maar een dergelijke spike is afgelopen weken uitgebleven. De VIX bevindt zich al een aantal dagen tussen de 25 en 28 punten. En wanneer we dieper in de volatiliteit markten duiken, blijkt uit cijfers van de Commodity Futures Trading Commission dat hedgefondsen short posities hebben ingenomen op de VIX. Hoe valt dit te verklaren? Een mogelijke reden is dat veel handelaren de uitverkoop op de beurzen niet goed begrijpen, zo stelt Russ Koesterich, topstrateeg bij BlackRock in New York, tegenover Bloomberg. Met name de enorme neerwaartse druk die de lage olieprijs teweeg brengt op de gehele aandelenmarkt is lastig te verklaren.

Invloed van olieprijs onduidelijk

“Het is niet duidelijk waarom olie leidt tot massale verkoop van aandelen over de gehele linie. Beleggers proberen dat te begrijpen, maar ze zijn er nog niet over uit wat nu het juiste antwoord is.” Desondanks doet Koesterich een poging: “Zijn de dalende commodity-prijzen de spreekwoordelijke kanarie in de steenkoolmijn? Probeert de grondstoffenmarkt ons iets te vertellen over de Amerikaanse economie? Ik vind dat lastig te billijken. Mijns inziens wordt de daling van olie hoofdzakelijk veroorzaakt door grote voorraadoverschotten.” Vooralsnog is er geen eenduidig antwoord op de vraag waarom de VIX min of meer stabiel blijft liggen. Beleggers doen er daarom verstandig aan om de graadmeter goed in de gaten te blijven houden.

Volg het nieuws van de financiële markten op de voet via de Facebookpagina van Slim Beleggen.