Gisteren zette Janet Yellen de deur op een kier voor een renteverhoging bij de Federal Reserve. Inflatie en werkloosheid zijn de belangrijkste parameters die het rentebeleid van de Federal Reserve bepalen. Maar volgens Chris Matthews heeft de Fed totaal geen idee hoe inflatie werkt. De Federal Reserve maakt belangrijke beslissingen op basis van gissingen. Er is veel onenigheid tussen de analisten over een mogelijke renteverhoging. Er zijn er zelfs die sneller QE4 verwachten dan een renteverhoging. De onzekerheid omtrent het beleid van de Federal Reserve was sinds 2012 niet meer zo groot als vandaag. In een tijdperk waarin de Federal Reserve steeds meer communiceert, heeft het publiek steeds minder een idee wat de Federal Reserve gaat doen. En daar is een simpele verklaring voor: de Fed heeft veel minder vat op werkloosheid en inflatie als vroeger. Volgens econoom Milton Friedman is inflatie op lange termijn altijd en overal een monetair probleem. Dit wil zeggen dat er een sterke correlatie is tussen de hoeveelheid geld in circulatie en inflatie. Maar op korte termijn werkt deze theorie niet.
De inflatie modellen uit het verleden werken niet meer
De laatste jaren overspoelde de Federal Reserve de markt met gratis geld in de vorm van bankreserves, maar deze reserves geraken niet tot in de economie. Voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke liet recent nog weten dat de Federal Reserve vertrouwt op slechts een enkel model om inflatie te berekenen: de Phillips Curve – genaamd naar econoom William Phillips.
Volgens William Phillips is er een inverse correlatie tussen tewerkstelling en inflatie. Aangezien lonen een groot deel van de kosten uitmaken, gaan de prijzen stijgen wanneer er steeds minder mensen beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt.
Noch Friedman, noch Phillips kunnen aantonen waarom inflatie vandaag zo laag blijft. En de leden van de Federal Reserve weten het ook niet meer. Ze vallen terug op een combinatie van buikgevoel en politieke verantwoordelijkheid. Zo zei Federal Reserve Gouverneur Daniel Tarullo recent dat het uitstellen van de renteverhoging alles te maken heeft met risicomanagement. Volgens Tarullo is een te vroege stijging moeilijker te controleren dan wanneer de stijging te laat komt. Hij heeft daar echter geen rationele verklaring voor. Anderzijds zei een andere Gouverneur, Jeffrey Lacker, dat men bang moet zijn dat inflatie uit de hand loopt zoals in de jaren ’70. Ook hier is geen rationele verklaring voor.
Tussen alle verklaringen en interviews door kan men opmaken dat er geen uniform kader is waarin de Federal Reserve opereert. De Federal Reserve laat uitschijnen dat ze alles onder controle hebben terwijl ze in feite geen sluitend model hebben dat dient om rationele beslissingen te nemen.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Federal Reserve de markt niet weet te overtuigen aangezien hun plannen gebaseerd zijn op gissing. Inflatie is als tandpasta: eens het eruit is, kan men het er nog heel moeilijk terug in krijgen. Zorg dus dat u op tijd goud in uw portefeuille hebt.