De retailsector heeft het op dit moment niet bepaald gemakkelijk. In het bijzonder hebben we het in dit geval over de traditionele retailers zoals Dillard, Macy’s en JC Penney. Deze beursgenoteerde ondernemingen zijn de afgelopen jaren door de beleggers bij het grofvuil gezet en investeerders lijken hier alle reden voor te hebben.

De Amerikaanse economie is sinds het jaar 2009 bezig met een herstelbeweging. Het herstel van het vertrouwen heeft wat langer geduurd, maar op dit moment hebben we te maken met een extreem hoog consumentenvertrouwen. Voor het laatst hadden we voor de financiële crisis te maken met een dergelijk groot vertrouwen.

Uiteraard gaat een hoger consumentenvertrouwen gepaard met nieuwe uitgaven. Op het moment dat consumenten vertrouwen hebben in de toekomst, durven ze sneller grotere uitgaven te doen. Met name Amazon heeft hier van weten te profiteren. Dit bedrijf is in 10 jaar tijd extreem hard gegroeid en tevens boven de traditionele retailers uitgekomen.

Retailsector ligt er verdeeld bij

probleem-retailsector

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockTwits, is te zien dat Amazon op dit moment te maken heeft met een omzet van boven de 142 miljard dollar. Tien jaar geleden lag die omzet nog onder de 20 miljard dollar.

Op deze grafiek is ook direct te zien dat de traditionele retailers de afgelopen decennia hebben stilgestaan. Sommigen hebben zelfs hun omzet zien dalen. Het is dus duidelijk dat het kaf van het koren gescheiden dient te worden.