‘Bijna’ is natuurlijk relatief, maar wanneer we naar de geschiedenis kijken, zien we wel dat er steeds minder goudmijnen gevonden worden. Daar zijn verschillende redenen voor. Maar een ding is zeker, hoe minder goudmijnen, hoe minder goud, hoe hoger de prijsdruk voor een hogere goudprijs.

In de jaren ’70, ’80 en ’90 werd er in ieder decennium minstens 1 gouddeposito gevonden van +50 miljoen ounces, minstens 10 gouddeposito’s van +30 miljoen ounces en talrijke gouddeposito’s van 5 tot 10 miljoen ounces. De laatste 15 jaar was er geen enkele ontdekking van +50 miljoen ounces, geen enkele ontdekking van +30 miljoen ounces en slechts enkele tussen 5 en 10 miljoen ounces.

Dit zal na verloop van tijd voor problemen zorgen. De wereld kan in de toekomst zonder nieuw goud vallen.

Er wordt niet alleen steeds minder goud gevonden, ook de goudmijnen van de jaren ’70 – ’90 raken stilaan uitgeput. Indien de vraag niet daalt (wat niet aanzienlijk is aangezien er sterke fundamentele factoren spelen op lange termijn), kan de daling van het aanbod alleen maar gecompenseerd worden door een hogere goudprijs.

<< De ULTIEME Goudgids >>

De voornaamste reden voor de lagere ontdekkingen is het terugschroeven van het budget door de lagere goudprijs van de laatste jaren. Sinds 2011 dalen de uitgaven voor exploratie. Dit staat nu op het laagste niveau in 11 jaar.

De goudproductie in Zuid-Afrika is een perfect voorbeeld van wat de volledige sector te wachten staat. De productie daalt er al meer dan 45 jaar en ligt vandaag 83% lager dan de piek in 1970. Australië wacht de komende decennia eenzelfde lot. Enkel in China zit de goudproductie fors in de lift.

<< Ontdek de beste goudmijnaandelen en betaal per maand >>

Er wordt dus minder uitgegeven om nieuw goud te vinden. Er wordt dan ook (veel) minder goud gevonden en de goudsector kent (nog) geen nieuwe technologie zoals het fracken bij olie om moeilijk te ontginnen goud alsnog aan een goedkope prijs te delven.

Dit geeft allemaal een positief momentum voor de goudprijs, op lange termijn.

Bron: ValueWalk

Foto Credit: iStock

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!