Italië lijkt op oorlogspad te zijn wat betreft de regels van Brussel. De nationalistische regering van Italië, onder leiding van coalitiepartijen Lega en de Vijfsterrenbeweging, wist te zorgen voor woede in Brussel als gevolg van de nieuwe Italiaanse begroting. Deze begroting zorgt er voor dat het begrotingstekort oploopt naar 2,4%. En dat begrotingstekort is niet het enige probleem.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, waarschuwde eerder deze week nog dat Italië niet hoeft te rekenen op een ‘speciale behandeling’. Op het moment dat Brussel immers Italië rustig haar gang laat gaan, is dat een bedreiging voor het voortbestaan van de euro.

Italiaanse regering speelt met vuur

Het probleem is dat Italië op dit moment geleid wordt door min of meer populistische partijen. En het kenmerk van dergelijke partijen is dat ze dingen roepen die mensen graag willen horen. Vervolgens proberen ze om zoveel mogelijk van hun beloftes waar te maken. Dit gaat vaak ten koste van de economische groei op langere termijn. Zo hebben economische onderzoeken al uitgewezen dat het basisinkomen en de verlaging van de pensioenleeftijd een negatief effect hebben op de Italiaanse economie.

En de groei van de Italiaanse economie is op dit moment ook nog niet bepaald om over naar huis te schrijven. In tegendeel zelfs. Uit de recent gepubliceerde PMI-cijfers blijkt dat de Italiaanse productiesector volledig op zijn gat ligt. Een notering van 50 impliceert namelijk geen enkele groei.

De nieuwe Italiaanse plannen zullen zonder twijfel wel gaan leiden tot een nog grotere staatsschuld. Die schuld is met 2400 miljard al enorm. Alleen die van Griekenland is in verhouding tot het bruto nationaal product nog hoger.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)