3D Vergeet het 3D-printen van goedkope plastic speeltjes en prulletjes. Het nieuwste tijdperk voor 3D-printen zal zich richten op de technologie van het printen van menselijk weefsel. Procter & Gamble is de meest recente huishoudelijke naam die de mogelijkheden van 3D-bioprinting onderzoekt. Dit kan namelijk wel eens een goedkopere en snellere manier zijn voor het bedrijf om zijn producten te testen op allergische reacties, giftigheid en werking. ’s Werelds grootste consumentengoederenbedrijf heeft dinsdag een grote competitie gelanceerd in Singapore, waarvoor het wetenschappers vraagt onderzoeksvoorstellen in te dienen voor 3D-bioprinting toepassingen die relevant zouden zijn voor Procter & Gamble.

3D-bioprinting

‘Wij willen kijken naar de mogelijkheden van bioprinting. Het is hoe dan ook een erg krachtig gebied’, zei professor Elena Lurie-Luke, die aan het hoofd staat van de Global Life Sciences Open Innovation Business van Procter & Gamble. Bioprinting werkt door middel van gekweekte menselijke cellen en de vorming van bio-inkt. Deze inkt wordt vervolgens geplaatst in patronen die een injectiespuit bevatten samen met een mondstuk waarmee geprint kan worden.

L’Oréal

Procter & Gamble is niet het enige bedrijf dat kijkt naar deze opkomende technologie. L’Oréal, de Franse cosmeticagroep, zei eerder deze maand al samen te werken met de Amerikaanse bioprint-startup Organovo om te kijken naar het printen van de menselijke huid. L’Oréal heeft daarvoor al een laboratorium in Lyon in Frankrijk. In dat lab richt men zich op de productie van vitro-huidweefsel. Het lab werd opgericht in 2011 om L’Oréal zo meer mogelijkheden te geven qua testen, aangezien het bedrijf is afgestapt van het testen op dieren. ‘Wij werken momenteel met verschillende huidmodellen, omdat we zeer betrokken zijn bij schoonheidsverzorging. Als bedrijven bezig zijn met innovatie en geïnteresseerd zijn in nieuwe instrumenten, dan zou bioprinting zeker hun aandacht moeten trekken’, zei Lurie-Luke over de techniek. KLIK HIER voor een interessante beleggingskans in de technologiesector