De Europese Centrale Bank gaat naar verwachting obligaties blijven opkopen tot 2022 gezien de inflatiedoelstelling niet meer haalbaar lijkt door de economische moeilijkheden. De afgelopen 5 jaar heeft de centrale bank eigenlijk niets anders gedaan dan de Europese economie ondersteunen. Hoe lang kan de ECB dit nog blijven doen? Analisten vermoeden dat er nog voldoende munitie is om dit jarenlang vol te houden.

De inflatie net onder de twee procent houden, dat is wellicht één van de belangrijkste taken van de Europese Centrale Bank. Maar sinds de schuldencrisis in 2011 is de centrale bank aan het worstelen om deze doelstelling te halen. De huidige crisis door COVID-19 maakt het niet bepaald gemakkelijker en dus werd er besloten om het PEPP te activeren.

Emergency purchases will continue for a very long time.

De ‘Pandemic Emergency Purchase Program’ werd onlangs uitgebreid naar 1.500 miljard euro en zal blijven duren tot juni volgend jaar. Marco Vali, strateeg bij UniCredit, verwacht dat dit opkoopprogramma nog langer zal duren dan juni 2021 en dat ze zullen blijven uitbreiden.

Meer stimulus

Analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank in december opnieuw zal aankondigen dat ze extra maatregelen zullen nemen. Carsten Brzeski, econoom bij ING Duitsland, benadrukt dat de inflatie ver onder de twee procent zit. Willen ze de doelstelling halen, dan zal er meer gestimuleerd moeten worden. De bank zei dat de inflatie dit jaar 0,3 procent zal bedragen en zal stijgen naar 0,8 en 1,3 procent volgend jaar en het jaar daarop.

“In order for the ECB to maintain a steady pace of purchases or around 6 billion euros per day until June 2021, we would expect a decision to increase the PEPP envelope by 500 billion euros, to 1.85 trillion euros, to be made in September.

Als de Europese Centrale Bank obligaties gaat opkopen aan 6 miljard euro per dag, dan zal hun limiet bereikt worden in februari 2021. Willen ze het opkoopprogramma volhouden tot juni 2021, dan zal de centrale bank er nog eens 500 miljard euro bovenop moeten doen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>