griekse aandelenmarkt

De Griekse hoofdindex in Athene steeg woensdag ruim 10 procent. Dit gebeurde nadat de nieuwe linkse regering van Griekenland zijn eis voor het kwijtschelden van de Europese schulden heeft ingetrokken. De regering stelt nu voor om bestaande staatsobligaties voor nieuwe soorten leningen om te ruilen. Een plan dat volgens sommige analisten best eens goed kan worden gekeurd. Afgelopen maandag kondigde de Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis de plannen van de regering aan om de confrontatie met zijn schuldeisers tot een einde te brengen. Daarbij stelt hij een ruil voor van bestaande schuld voor nieuwe aan groei gelinkte obligaties. De aandelenmarkt van Griekenland reageerde er gisteren in ieder geval goed op, door rond het middaguur ruim 10 procent in de plus te staan. De rente op 10-jaars obligaties van de Griekse staat daalde juist scherp van 11,3 procent op maandag naar 10,4 procent dinsdag.

Doe mee met het Groeimarkten Rapport en ontdek de mooiste groeiparels 

Tot voor kort leken de Griekse antibezuinigingspartij en zijn leider nog te zorgen voor een behoorlijke aanvaring met de internationale schuldeisers. Maar maandag tijdens een gesprek met de Financial Times, liet Varoufakis weten dat de Griekse overheid niet langer zou vragen om de Griekse schuldenberg van 315 miljard euro kwijt te schelden.

Gesprekken over Griekse schulden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet dinsdag overigens nog weten dat de gesprekken over het hervormen van de Griekse schuldenlast waarschijnlijk nog maanden zullen duren. Er wordt gezegd dat de bondskanselier van plan is een afwachtende houding aan te nemen bij de onderhandelingen, totdat de lopende ronde van noodfinanciering voor Griekenland voorbij is. Het wordt daarmee voor Griekenland dringender om nieuwe financiering rond te krijgen en dit maakt de positie van Duitsland tijdens de onderhandelingen sterker. Merkel heeft in ieder geval duidelijk laten weten tegen de afschrijving van Griekse schulden te zijn. Wel wil Duitsland praten over het verlengen van de looptijd van de schulden van Griekenland.