De Chinese economie deed het zeer goed in het eerste kwartaal van 2019. Maar dat had hoge kosten. Zo werd de groei vooral gedreven door toenemende schulden. Dat stelt een rapport van China Beige Book, een onderzoeksfirma.

Volgens het rapport was er een onmiskenbaar herstel van de economie in het eerste kwartaal. Maar die werd vooral gedreven door een toename van schuld. En dat is opmerkelijk, want Beijing was juist bezig met het omlaag brengen van de schuldenlast. De huidige ontwikkelingen staan hier haaks op.

Daarnaast stelde het rapport dat de kosten van de schuldenlast zijn toegenomen. Leland Miller, CEO van China Beige Book, stelde:

De Chinese overheid zal de schuldenlast van bedrijven moeten subsidiëren, als ze zo door willen gaan. Het sterke herstel in het eerste kwartaal betekent niet dat we in de rest van 2019 een sterke rally zullen zien.

Record aantal leningen sinds 2013

Vorig jaar waren er al tekenen dat de Chinese economie minder hard groeide. Dat was onder andere een gevolg van de beslissing van Beijing om de afhankelijkheid van schulden te verminderen. Ook speelde de handelsoorlog met de Verenigde Staten een rol in de mindere groei.

Maar in het tweede halfjaar van 2018 ging Beijing de economie weer stimuleren. Bijvoorbeeld doordat private bedrijven makkelijker een lening kunnen krijgen. Veel bedrijven in China hebben staatssteun en krijgen daarom eerder een lening dan private bedrijven.

Die maatregel van Beijing heeft gewerkt. Zo vond het rapport dat de private bedrijven voor een record leende sinds medio 2013.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>