Het is net politiek. Zoveel mensen, zoveel meningen. Sommige grote beleggers volgen hoofdschuddend de acties van de centrale banken. De alomtegenwoordige monetaire stimulatie doet in hun ogen niets voor de economie, maar leidt wel tot grotere sociale ongelijkheid, zombiebedrijven en speculatieve bubbels die vervolgens met groot geweld uit elkaar klappen. Anderen zien het exceptionele beleid juist als noodzakelijk. Zonder deze maatregelen zou de wereldeconomie in een gevaarlijk deflatoire depressie terecht kunnen komen, zo menen zij. Een van die laatsten is Ray Dalio. De manager, die met zijn Bridgewater Associates het grootste hedge fund ter wereld beheert, staat bekend om zijn model van wat hij ‘De Economische Machine’ noemt. En dat model zegt nu dat we nu in een lange deflatoire golf van de economische supercyclus zitten. Daarom schreef hij deze zomer dat hij in de VS eerder opnieuw een grote QE verwacht, dan een significante rij renteverhogingen. Nu laat Dalio weten dat ECB-president Mario Draghi afgelopen donderdag het juiste deed. Toen verlaagde de ECB de depositorente met 10 basispunten tot -0,3% en verlengde het bovendien het QE-opkoopprogramma met zes maanden tot maart 2017. Dat de markt teleurgesteld reageerde, doet daar volgens hem niet aan af. Markten kopen nu eenmaal het gerucht en verkopen het nieuws, aldus Dalio. De euro mocht dan even richting $ 1,10 spiken, maar daar ging wel een snelle daling van $ 1,15 tot onder $ 1,06 aan vooraf. Er zaten simpelweg teveel marktpartijen long dollar en short euro. Dalio:
Praktisch iedere aankondiging zou de dollar onder druk zetten. Dus de reactie van de markt is meer een reflectie van de positionering en het grillige gedrag van de marktspelers dan van een ongepast beleid van de ECB.
Dalio is juist te spreken over dat beleid:
Draghi heeft tot nu toe steeds adequate actie ondernomen om de inflatiedoelstelling van 2% te bereiken. En dat zal hij blijven doen. We verwachten dat hij dat doel op een ordelijke en afgemeten wijze zal bereiken.
Draghi’s handelen is volgens de hedge fund manager bewonderenswaardig. Want de ECB-president bevindt zich in een politiek mijnenveld. Enerzijds zetten de conservatieve Duitsers hem onder druk om niet een te ruim beleid te voeren. Anderzijds zijn er velen in Europa dat hij nog veel meer zou moeten doen. Dalio zegt dat hij zich ook in dat laatste kamp bevindt:
Op alle sleutelmomenten deed Draghi het juiste. En dat komt de hele wereld ten goede. De wereld zou nu moeten weten dat het beter is om niet tegen Mario Draghi te wedden.
https://www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0
<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>