Beleggers en investeerders vrezen dat we in een recessie zullen belanden omwille van de handelsoorlog en/of het rentebeleid van de Federal Reserve. Maar zo een vaart hoeft het niet te lopen volgens Bespoke Investment Group. Een forse marktdaling hoeft niet noodzakelijk te leiden tot een recessie, dat blijkt uit historische gegevens.
De vrees van beleggers en investeerders voor een recessie is uiteraard begrijpelijk. Tijdens de laatste maanden van het jaar zijn de beurzen globaal gezien hard gedaald. Toch wil dit niet zeggen dat een recessie onvermijdelijk is. Volgens Bespoke Investment Group kunnen we ons baseren op vergelijkbare situaties die we sinds de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.
Recessie
Vanaf het moment dat de markten meer dan 20 procent dalen, en zich dus in een echte ‘bear market’ bevinden, stijgt de kans op een recessie. Historisch gezien, van de 13 keer dat dit gebeurd is vanaf de Twee Wereldoorlog tot nu, is er 8 keer een recessie geweest. De 5 bijna ‘bear markets’, dus dalingen tot en met 19 procent, zitten hier niet in verwerkt en verlichten de situatie een beetje.
De S&P 500 bevindt zich net niet in een ‘bear market’ gezien een daling van 19,8 procent, er is dus niet veel meer nodig om de index over het randje te duwen. De Nasdaq is echter wel meer dan 20 gedaald ten opzichte van zijn hoogtepunt in september maar is uit het dal gekropen de afgelopen dagen.
Fed en handelsoorlog
Joseph LaVorgna, econoom bij Natixis, vreest dat, als de Amerikaanse centrale bank ongestoord blijft doorgaan met hun rentebeleid, een recessie in de Verenigde Staten van Amerika zal geschieden. Het lijkt er op dat de Federal Reserve te veel bezig is met de binnenlandse economische gegevens.
I’m real worried about a recession next year because the Fed seems to have a tin ear with respect to what its quantitative tightening and rate projections mean for the markets and global risk taking.
En zolang de economische gegevens van de Verenigde Staten van Amerika en China niet verbeteren, zal de handelsoorlog ook niet snel opgelost geraken. Het hangt in feite af van deze twee factoren en zolang deze aanwezig zijn, zal de angst op de financiële markten niet verdwijnen.
Bronnen: CNBC
Foto: Investment Zen – Flickr – CC BY 2.0