De Amerikaanse economie weet al een tijdje aan een mooi tempo te groeien. De VS loopt over het algemeen sterk voor op de andere Westerse landen. Zo is het opkoopprogramma al een tijd geleden ten einde gekomen en daarnaast is de rentestand al meermaals opgetrokken. Een rooskleurige situatie dus. En daar denken de meeste Amerikanen precies hetzelfde over.

Het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gallup voert maandelijks een onderzoek uit onder de Amerikanen. Dit doen ze om te meten wat de ‘belangrijkste probleemvraag’ is die er heerst onder de Amerikanen. En de meest recente resultaten laten zien dat slechts 12% van de Amerikanen een aspect van de economie noemt als het belangrijkste probleem waarmee de VS wordt geconfronteerd; een recorddieptepunt.

Moeten we vrezen voor een nieuwe crisis?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Gallup, zijn de historische resultaten in beeld gebracht. Vóór deze maand stond het recorddieptepunt nog op 13%. Deze score werd in mei 1999 behaald. Een jaar later belandde de Amerikaanse economie in een recessie. Ook zagen we net voor het uitbreken van de financiële crisis een zeer laag niveau. Zo werd in 2007 een percentage van 16% bereikt. En destijds liep het ook niet veel later erg slecht af voor de Amerikaanse economie.

Moeten we nu opnieuw vrezen voor een nieuwe Amerikaanse recessie? Of is het deze keer anders?