Volgens CNBC’s Jim Cramer is er maar 1 reden voor de forse correctie van de aandelenmarkt afgelopen dinsdag: computers. Steeds meer handel wordt gedreven door computeralgoritmes. Die algoritmes worden grotendeels op dezelfde manier geprogrammeerd waardoor het effect versterkt en er geen kopers op de markt verschijnen omdat ze niet op kunnen tegen de computers. Dinsdag was daar een perfect voorbeeld van, aldus Cramer.

Computers heersen over de aandelenmarkt. Het aantal zogenoemde ‘Quant Funds’ is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Dit versterkt de trend naar boven … maar ook naar beneden. Volgens Jim Cramer liggen deze computers dan ook aan de basis van de 3% daling die Wall Street afgelopen dinsdag moest ondergaan.

‘Complex algorithmic programs set up by professional money managers to sell when the odds of future market losses increase,’ zegt Cramer.

Beleggers kunnen niet winnen van computers

Afgelopen dinsdag dook de 2-jarige rente boven de 5-jarige rente. Rente op korte termijn is dus duurder dan rente op lange termijn. Dit noemt men een inverte rentecurve. Een inverte rentecurve was in het verleden steeds een waarschuwingssignaal voor een nieuwe recessie. Een recessie gaat vaak gepaard met dalende aandelenkoersen.

Conclusie van de computers: verkoop aandelen.

Computers verkochten automatisch pakketjes S&P 500 en bankaandelen. Bankaandelen presteren ook vaak ondermaats wanneer de langetermijnrente daalt.

Daar bovenop daalde de S&P 500 opnieuw onder het 200-daags gemiddelde. Ook dat signaleerde in het verleden vaak een periode van dalende beurskoersen. Dit was het 3e signaal voor de algoritmes om op de verkoopknop te drukken.

Aangezien er zo veel hedgefunds zijn die handelen op basis van algoritmes, en deze algoritmes grotendeels hetzelfde geprogrammeerd zijn, zijn er ook nog eens weinig hedgefunds die aan de koopzijde gaan staan. Wanneer men weet dat computers massaal aandelen verkopen, waarom zou je dan zelf gaan kopen, zegt Cramer.

“That’s how you get a day like today, where the market goes into free-fall. When the percentages are against you and the algorithms are in charge, … nobody wants to try to be a hero and bet against them.”

Bron: CNBC

Foto Credit: iStock