Goud vs aandelen - wie wint

De goudprijs heeft het de afgelopen weken niet gemakkelijk gehad, maar toch mogen de goudkevers over de afgelopen twee handelsdagen niet klagen. Zowel maandag als dinsdag is de goudprijs hoger gesloten en dat biedt goede hoop voor de komende handelsdagen. Vooral de mijnaandelen wisten tijdens de eerste handelsdag van deze week goede zaken te doen. De reden waarom de goudprijs nu weer in waarde is gestegen is natuurlijk moeilijk te zeggen. Het is echter zeer aannemelijk dat dit een rebound beweging is op de flinke daling van de afgelopen weken. Vooral bij de mijnaandelen is de schade de afgelopen weken niet beperkt gebleven.

stijginggoud1

Dit alles heeft er voor gezorgd dat het aantal koopposities bij de goudprijs tot een absoluut dieptepunt is gedaald. Dit wil zeggen dat de meeste mensen pessimistisch zijn over de toekomst van de goudprijs. Wanneer het pessimisme echter hoogtij viert, neemt de kans op een bodem toe.

Flink pessimisme rondom de goudprijs

stijginggoud2

Op de grafiek hierboven kunnen we ook zien dat het pessimisme rondom de zilverprijs een absoluut dieptepunt heeft bereikt. Ook daar lijken dus maar weinig beleggers te geloven in de kansen voor het zilver.

stijginggoud3

Als laatste kunnen we zien dat de short posities op zowel de goud- als de zilverprijs een nieuw record heeft bereikt. Dit houdt dus in dat veel mensen gokken op een verdere daling bij de goud- en zilverprijs. De toekomst zal moeten gaan uitwijzen of we dicht bij een bodem zijn.

>> Ontdek de koopjes in de goudsector <<