Wereldwijd is er over het algemeen sprake van een lage rente. Dit heeft alles te maken met het monetaire beleid dat door de centrale banken gevoerd wordt. Ook in de VS is er sprake van een historisch lage rente. Afgelopen week wist de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie zelfs te dalen naar het laagste niveau ooit.

Dit jaar gaat de wereldeconomie geconfronteerd worden met een stevige recessie. De overheidsmaatregelen die genomen zijn om het coronavirus in de kiem te smoren, hebben grote economische gevolgen. Hierdoor is de economie min of meer lamgelegd.

De rekening kan niet eeuwig vooruitgeschoven worden

De centrale banken proberen er ondertussen alles aan te doen om een harde val van de economie te voorkomen. De Amerikaanse centrale bank voerde al in een vroeg stadium een ‘nood renteverlaging’ door. Inmiddels is er extra monetaire munitie ingezet om de Amerikaanse economie overeind te houden. Zo is er niet alleen sprake van een historisch lage rentestand, de Fed koopt op dit moment ook Amerikaanse staats- en bedrijfsobligaties op.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America, is te zien dat de rente op de 10-jarigdurende Amerikaanse staatsobligatie inmiddels richting de 0-lijn is gedoken. Nog nooit in de historie was de rente zo laag. Volgens analisten is de kans groot dat de rente nog minstens twee jaar laag zal blijven. Ook Fed-voorzitter Jerome Powell liet onlangs nog weten dat de rentestand tot het jaar 2022 niet verhoogd zal worden.

Beleggers moeten echter niet vergeten dat dit monetaire beleid grote gevolgen kan hebben voor de toekomst. De rekening kan immers niet eeuwig vooruitgeschoven worden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>