De aandelenmarkten hebben de wind weer in de rug zitten. Tijdens de afgelopen handelsweek werden er mooie winsten neergezet. Mede daardoor zijn de ‘koopjesjagers’ weer teruggekeerd. Maar, deze herstelbeweging geeft geen enkele garantie dat de bodem daadwerkelijk is neergezet.

Enkele weken geleden heerste er nog een pessimistische stemming op de beursvloer. Steeds meer beleggers namen afstand van de beurs en stelden hun winsten veilig. Zelfs de opbeurende winstcijfers konden de beleggers niet op andere gedachten brengen. Wonderbaarlijk genoeg is het pessimisme tijdens de afgelopen week omgeslagen in optimisme. Juist op het moment dat Trump bekend maakte dat hij de banden met Iran gaat verbreken.

Amerikaans staatspapier wordt aantrekkelijker

Volgens diverse strategen moeten beleggers echter nu niet denken dat alle donkere wolken zijn verdwenen. De hoge rente op het Amerikaanse staatspapier kan namelijk nog steeds roet in het eten gaan gooien. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de rente op de tweejarige Amerikaanse staatsobligatie op dit moment hoger is dan het dividend dat je ontvangt als je investeert in de S&P 500 index.

De stijgende rente op het staatspapier kan er voor zorgen dat steeds meer beleggers obligaties verkiezen boven aandelen. En uiteraard heeft een dergelijke trend grote gevolgen voor de beurskoersen.