Het belooft een groene dag te worden op de Amerikaanse beurzen. De futures van de Dow Jones noteren 200 punten hoger, wellicht omdat de rente op de staatsobligaties aan het dalen is. Ook de futures van de S&P 500 en Nasdaq noteren hoger, de Amerikaanse andelenmarkten bewegen dus omgekeerd ten opzichte van de rente op de staatsobligaties.

Als we naar de futures van de Amerikaanse beursindexen kijken, dan zou het vandaag een groene beursdag moeten worden. De futures van de Dow Jones noteren ongeveer 200 punten hoger dan het slot van vrijdag. Ook de futures van de S&P 500 en Nasdaq noteren hoger.

Dat heeft wellicht te maken met het feit dat de rente op de 10-jaarsstaatsobligaties lichtjes gedaald is naar 1,44 procent. Die was vorige week nog stegen boven de 1,50 procent en stond begin februari nog maar net boven de 1,05 procent. Deze forse stijging van de rente op de 10-jaarsstaatsobligaties heeft de Amerikaanse beurzen een flinke knauw gegeven.

 

Vandaag heeft het sentiment op de markten een extra duw in de rug gekregen omwille van twee ontwikkelingen. Namelijk dat het Huis van Afgevaardigden het stimuluspakket van 1,9 biljoen dollar heeft goedgekeurd. En het ‘one-shot’ vaccin van Johnson & Johnson werd goedgekeurd door de FDA. Daarenboven zou Europa het vaccin ook gaan goedkeuren.

Druk op beurzen

Afgelopen week stonden aandelen onder druk door stijgende rentetarieven. Een hogere rente kan de dominantie van aandelen bedreigen aangezien obligaties als minder riskant worden beschouwd omdat het rendement hoger is en omdat de Amerikaanse economie verbetert.

Bond market volatility surged to its highest level since April and until some calm and some new peak level of yields is found, this well be the key focus for investors.

Jim Paulsen, strateeg bij The Leuthold Group, verwacht ook niet dat investeerders hun focus zullen verleggen zolang de volatiliteit op de obligatiemarkt met alle aandacht gaat lopen. Hij is van mening dat aandelen terug zullen stijgen van zodra de rust terugkeert op de obligatiemarkt.

Bronnen: CNBC

Foto: pictavio – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>