staatsobligaties , rentes

Nu de Europese Centrale Bank de details van zijn opkoopprogramma voor obligaties bekend heeft gemaakt, denken handelaren maar na over 1 ding: welke staatsobligaties van eurolanden hebben de meeste ruimte voor een rally? Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, liet afgelopen donderdag tijdens een conferentie weten dat de centrale bank staatsobligaties met een negatieve rente zal opkopen. Maar, dat gebeurt enkel tot een bepaald punt. Een belangrijk detail dat Draghi daarover aanstipte is dat de de centrale bank van Europa geen obligaties zal opkopen die een rente hebben onder de -0,2 procent, wat gelijk is aan de depositorente die de centrale bank rekent aan banken om hun geld bij de ECB te stallen.

Bodem onder rentes staatsobligaties

Dit betekent dat de ECB in feite een bodem onder de rente op Europese staatsobligaties heeft gelegd. Toch glijdt een steeds groter deel van de Europese staatsobligaties met een korte looptijd in een terrein van negatieve rentes. Zo leverden Duitse en Finse obligaties met een looptijd van 5 jaar in februari al een negatieve rente op en bereikten obligaties van de Oostenrijkse staat dit niveau afgelopen week. Beleggers betalen dus overheden om hun geld vast te houden tot 2020. In onderstaande afbeelding zie je de rentes op verschillende staatsobligaties van eurolanden, kort na de toelichting van de Europese Centrale Bank op zijn QE-programma afgelopen donderdag. De rente op Duitse staatsobligaties met een looptijd van 2 jaar bereikte zelfs een rente van minder dan -0,2 procent naar aanleiding van de toelichting. Daarnaast werd het verschil tussen rentes op de Duitse en Italiaanse obligaties donderdag nog kleiner ten opzichte van woensdag. Overigens bewogen ook de rentes op andere 2-jaars staatsobligaties dichter naar die van Duitsland toe.

zon rentes staatsobligaties eurozone

Een groot deel van de rentes op 2-jaars leningen ligt dus al weinig meer af van de rente die betaald moet worden voor ECB-deposito’s. Het is volgens Luca Cazzulani, plaatsvervangend hoofd vastrentende waarden bij UniCredit Bank, dan ook interessant om in te spelen op een gelijke afvlakkende rentecurve voor obligaties met een langere looptijd. >>> Verdiep je eens in beleggen in goud <<<