De rentetarieven noteren reeds een geruime tijd aan historisch lage niveaus. Steeds meer centrale banken zijn er over aan het nadenken om de tarieven te verhogen om de oplopende inflatie een halt toe te roepen. Volgens Julian Howard van GAM Investments is het echter vanuit historisch standpunt best mogelijk dat de rentetarieven voor altijd erg laag zullen noteren.

Howard is directeur investering bij GAM, dat $103 miljard Zwitserse frank aan vermogen onder beheer heeft. Hij verwees naar een onderzoek van historicus Paul Schmelzing. In het onderzoek werd gekeken naar de rentetarieven wereldwijd, die teruggaan tot de 14e eeuw. In deze periode werd er een neerwaartste trend vastgesteld, waarbij Schmelzing voorspelde dat reële rentetarieven binnenkort permanent negatief zouden kunnen worden.

Om deze reden verklaarde Howard dat de lagere rentetarieven van de afgelopen jaren daarom gewoon een terugkeer zijn naar een zeer lange termijntrend van dalende rentetarieven.

Howard stelt:

Er is geen context waarin een centrale bank in staat zal zijn de rentetarieven te normaliseren.

Risico’s

De historisch lage rentetarieven zorgen echter ook voor enkele verhoogde risico’s. Volgens politicus en zakenman Jim Himes brengen de lage rentetarieven en het “gratis geld”-beleid van de afgelopen jaren, het risico op zeepbellen met zich mee.

Een zeepbel is een situatie waarbij de waarde van een activa fors stijgt. De stijging weerspiegelt echter niet de onderliggende waarde van deze activa. Voorbeelden van dergelijke zeepbellen zijn de dotcom-zeepbel in de jaren 2000 en de Housing Bubble in 2008.

Himes voegde eraan toe dat de lage rentetarieven ook hebben geleid tot opmerkelijk vreemd financieel gedrag. Enkele voorbeelden zijn de enorme groei van SPAC’s en de onverklaarbare interesse in meme-stocks.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties