renteverhoging -rate-hike-wish Waar de markten er enerzijds volop van overtuigd zijn, ontstaan er anderzijds steeds meer issues voor de Federal Reserve die een geplande renteverhoging in de weg zullen staan. De enorme comeback op de arbeidsmarkt is voor de Fed een belangrijke indicator om het monetaire beleid wat aan te spannen. Aan de andere kant wil de inflatieontwikkeling nog niet helemaal meewerken. De doelstelling van 2 procent wordt nog steeds niet gehaald. Maar er zijn nog meer factoren die de Fed kunnen doen besluiten het geduld nog wat langer te bewaren.

Groei

Na een sterk 2014 lijken consumenten zich plots wat terughoudender op te stellen. Zowel detailhandelsverkopen alsook de autoverkopen doen het slecht. Drie maanden achtereenvolgend dalen de autoverkopen. Ook zal dit kwartaal het ‘Bruto Binnenlands Product’ met minder dan 2 procent toenemen en valt het te betwijfelen of de sterke groei op de arbeidsmarkt volgehouden kan worden. De hoop wordt gevestigd op dit tweede kwartaal, maar het ziet er niet positief uit daar consumenten veel voorzichtiger zijn geworden met het opnemen van krediet. Tevens zijn de loonontwikkelingen zwaar achtergebleven op die van de arbeidsmarkt. Doorgaans vertaalt een verbeterende arbeidsmarkt zich in hogere lonen. Hier is vreemd genoeg nog niets van te merken.

Combinatie van sterke dollar met lage groei buiten Amerika

De groei in Europa en Japan blijven matig rond de 1,5 procent. China ziet zich geconfronteerd met lastige omstandigheden zoals het doorvoeren van hervormingen en een afnemende groei. Daarbij zien we zowel Japan, Europa maar ook China enorme hoeveelheden liquiditeit door het systeem spoelen wat resulteert in een sterk stijgende dollar. Tegenover haar handelspartners, is de munt van Amerika sinds 2014 met 15 procent gestegen. Amerikaanse bedrijven die concurrerend willen blijven moeten hun producten voor minder ‘dure dollars’ op de markt brengen om buitenlandse afnemers niet af te schrikken. Afgelopen jaar was de import van Amerika gestegen met 5,2 procent waar de export toenam met slechts 2,9 procent. Het is erg rooskleurig voorgesteld wanneer men voorspelt dat het Amerikaanse bruto binnenlandse product zal gaan stijgen met 3 procent. Ook met dit in gedachten is het risicovol voor de Federal Reserve de rente te gaan verhogen.

Werkloosheid is nog steeds een ‘big issue’

Laat je vooral niet misleiden door het werkloosheidscijfer van 5,5 procent! Een record aan volwassenen tussen de 25 en de 54 jaar, te oud om te studeren en te jong om met pensioen te gaan, staat nog steeds aan de zijlijn zonder werk. Indien deze groep morgen allemaal weer actief gaan zoeken naar werk, dan ligt het werkloosheidscijfer op 9,7 procent. Daaraan toegevoegd het feit hoeveel hoogopgeleiden er rondlopen, die tijdens het uitbreken van de crisis de arbeidsmarkt zijn gaan betreden, en nu werken bij een Starbucks tent of hamburgers bakken bij de McDonald’s.

Inflatie zal laag blijven

De lage olieprijs dat zorgt voor goedkoper produceren zal een stijgende inflatie zeker niet in de hand gaan werken. Tevens wordt de markt overspoeld met aanbod terwijl de vraag laag blijft ondanks het feit dat de productiviteit in de Verenigde Staten zelfs is afgenomen.

Vroege renteverhoging onwaarschijnlijk

Het is duidelijk dat Amerika moeite heeft het met het vasthouden van het momentum. Wanneer de Fed in juni bijeenkomt, is het onwaarschijnlijk dat het een renteverhoging zal aankondigen. Het is te hopen dat het tweede kwartaal beter zal verlopen en deze positieve trend kan voortduren. Hoe dan ook blijft er de wil van de Federal reserve om de rente te verhogen, iets wat we ergens midden of laat in de tweede helft van dit jaar mogelijk kunnen verwachten. Wat dit betekent voor de aandelenmarkt leest u in ons gratis rapport.