dollar-yen-euro-sterker De renteverhoging. Komt hij nu wel of niet dit jaar? Terwijl Hugh Hendry het volume van zijn Franse muziekzender nog maar eens omhoog draait, kunnen we het niet nalaten een opmerkelijke grafiek van Credit Suisse te laten zien. Wie zei ook alweer dat die renteverhoging tot een sterkere dollar zou moeten leiden? Andrew Harthwaite van Credit Suisse merkt in een rapport op dat het optimisme over de dollar onder marktpartijen wijdverspreid is. Uit een poll van de bank bleek recent dat 70% van hun beleggingsklanten de komende 12 maanden een verdere stijging ziet. Dat is ook de visie van de bank zelf.

Historie: dollar zakt na renteverhoging

Maar wat nu als de consensus fout zit? Garthwaite bekeek onder meer wat de dollar historisch deed vanaf het begin van een opwaartse rentecyclus. Wat blijkt? De maanden van tevoren ligt de koers redelijk stil. Vervolgens zakte de dollar.

dollar_cs

Garthwaite:

De geschiedenis leert dat de dollar daalt na de eerste renteverhoging van de Fed. Zo verzwakte de dollar tijdens de laatste vijf renteverhogingscycli met zo’n 10% over de eerstvolgende drie maanden.

De kans is dus groot dat de dollar met de afgelopen stijging al een serie renteverhogingen heeft ingeprijsd. Oftewel: buy the rumor. Zoals wel vaker kan er dan een sell the news volgen.

Dollar stijgt, goud eveneens

Een daling van de dollar zou grondstoffen ook weer wat lucht geven. Eerder vanmiddag zagen we de dollar stijgen tot $ 1,087 voor een euro. De Amerikaanse werkloosheidscijfers kwamen slechts nipt onder verwachting binnen. Analisten zien nieuwe munitie voor een renteverhoging. Goud doet het vandaag echter goed. Na een dip tot $ 1.083 noteert het edelmetaal alweer $ 1.094. Een reden lijkt dat terwijl de korte rente wellicht omhoog gaat, de lange rentes nu al een aantal weken dalen. Daarmee stijgt de aantrekkelijkheid van goud, dat uiteraard geen yield heeft. Zo viel de goudstijging naar $ 1.300 in januari precies samen met een pijlsnelle daling van de 30-jarige Amerikaanse rente tot 2,25%. Deze 30-jarige rente zakt vandaag ruim 4 basispunten tot 2,86%. Een Fed die de teugels strak houdt geeft namelijk minder risico op toekomstige inflatie. En dempt de economische groei.

Second level thinking

Zo blijkt maar weer: second level thinking, oftewel doordenken, blijft belangrijk. Een hogere kortere rente betekent niet automatisch dat de lange rentes ook stijgen. En een renteverhoging betekent niet automatisch dat de dollar stijgt. Howard Marks, een veelgeprezen belegger, beschreef het als volgt:

First level thinking zegt: “Het is een goed bedrijf, laten we het aandeel kopen”. Second level thinking zegt: “Het is een goed bedrijf, maar iedereen denkt dat een geweldig bedrijf is, terwijl dat te ver gaat. Dus het aandeel is overschat en overgewaardeerd: laten we verkopen.”

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>