De Federal Reserve gaat dit jaar de rentes 3 tot 4 keer verhogen in een poging de stijgende inflatie te bestrijden, dat is ondertussen geen nieuws meer. Maar volgens het Internationale Monetaire Fonds zou dit een koude douche kunnen gaan worden voor het herstel van de wereldeconomie. Meer bepaald voor economieën die nu al moeite hebben om te herstellen.

Kristalina Georgieva, managing director bij het Internationale Monetaire Fonds, staat niet te popelen voor de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Hoewel ze nodig zijn om de inflatie te bestrijden, zullen deze ‘rate hikes’ ook een invloed gaan hebben op het herstel van de wereldeconomie. Georgieva vreest voor een afkoeling van het economische herstel.

Volgens haar is het heel belangrijk dat de Amerikaanse centrale bank duidelijk communiceert inzake hun plannen zodat er geen verrassingen uit de bus vallen. Hogere rentevoeten kunnen het voor verschillende landen duurder maken om hun dollarschulden terug te betalen.

Ze voegde eraan toe dat haar grootste zorg uitgaat naar lage-inkomenslanden met een hoge schuldenlast. Georgieva benadrukte dat twee derde van deze landen nu ofwel in schuldnood verkeert of erin dreigt te vallen, wat twee keer zoveel is als in 2015.

Wereldeconomie

Het herstel van de wereldeconomie zal blijven verderzetten maar het momentum zal volgens haar echter een klap krijgen. Het jaar 2022 zal vol obstakels zitten zoals bv. de pandemie, hogere rentevoeten en hogere schuldniveaus. In december benadrukte ze dat de wereldwijde schuld 226 biljoen dollar bedroeg in 2020, het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog.

De moeilijkheid van de stijgende inflatie is dat het nu zeer specifiek gebeurt in bepaalde landen. In de Verenigde Staten is de inflatie aan een razendsnel tempo aan het stijgen. In het Verenigd Koninkrijk staat de inflatie op het hoogste niveau van de afgelopen 30 jaar en in Europa steeg de inflatie naar 5 procent in de maand december.

Bronnen: Vicky McKeever – CNBC

Foto: International Monetary Fund – Cory HancockFlickrCC BY-NC-ND 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>