renteverhoging_yellen Deze week zou het dan moeten gebeuren: de eerste renteverhoging in de VS in vele jaren. Morgen en donderdag komt de Fed, onder leiding van Janet Yellen, bijeen om te vergaderen over een mogelijke verandering in de nulrente. Maar na een pleidooi van Jeff Gundlach wijzen ook de macro-economische cijfers van vandaag op ‘doe maar niet’.

renteverhoging_VS

Allereerst kwamen de retail sales in de VS over augustus binnen op +0,2%, waar de consensus lag op +0,3% en de whisper zelfs op +0,6%. Ex-auto kwamen de detailhandelsverkopen op +0,1%, waar de consensus op +0,2% lag. Met name bouwmaterialen (-1,8%) en meubels (-0,9%) gooien roet in het eten. En dat is belangrijk. Want de Amerikaanse economie draait voor bijna twee derde op consumentenaankopen.

renteverhoging_retail_sales

Maar de echte shocker is de Empire Manufacturing Index. Deze klapte in tot -14,7, waar economen +0,5 verwachtten. En dat is het laagste punt sinds april 2009. Met name op het gebied van werkgelegenheid en de gemiddelde lengte van de werkweek vielen de cijfers tegen. Dat impliceert dat de Amerikaanse economie het opwaarts momentum verliest.

renteverhoging_empire_manuf

Dan de industriële productie. Die kwam uit op -0,4% over augustus, waar de markt -0,2% verwachtte. En de capaciteitsbenutting? 77,6%, waar economen 77,8% verwachtten. Kortom: bij de vier economische cijfers van vandaag kunnen we vier keer een vinkje zetten bij ‘geen renteverhoging’.

Aandelen up, obligaties terug

In reactie op de cijfers stegen de S&P futures met 6 punten tot 1.950 in het gebruikelijke staaltje ‘bad = good’. Ofwel, slechte data, dus geen renteverhoging, dus goed voor aandelen. De 10-jarige Amerikaanse rente steeg 3 basispunten tot 2,21%. Is dat niet vreemd, met die zwakke data? Nee hoor, precies volgens het schema van Jeff Gundlach. Lange obligaties willen juist dat de Fed de rente verhoogt. En dat de centrale bank daarmee laat zien dat het toekomstige inflatie in de hand wil houden. Die lange rentestijging is waarschijnlijk ook een factor in de gematigde reactie van goud, dat rond blijft dobberen op $ 1.105. Want hoewel de data meer in de richting van QE4 wijst dan een renteverhoging, is een hogere rente een rem op de goudprijs.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>