Dat de rijken steeds rijker en rijker worden zal niemand verrassen. Toch is deze trend sinds de uitbraak van de financiële crisis in een hogere versnelling terecht gekomen. Zo maakte Oxfam onlangs bekend dat de rijkste 1% vorig jaar 82% van de rijkdom van de wereld verkreeg. En dat is toch wel zorgwekkend te noemen.

Oxfam maakt zich grote zorgen over de ongelijkheid in de wereld. Vorig jaar werd er gemiddeld elke twee dagen een miljardair gecreëerd, wat de grootste sprong in het aantal miljardairs in de geschiedenis opleverde. In 2017 wisten de 2.043 miljardairs over de hele wereld hun welvaart met $ 762 miljard op te krikken. Genoeg om zeven keer zoveel extreme armoede te beëindigen. De ongelijkheid is overigens ook nog steeds zichtbaar tussen man en vrouw, want 9 op de 10 miljardairs zijn mannen.

Trump is een president voor de rijken

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat in 9 jaar tijd het aantal miljardairs is verdrievoudigd. Oxfam verwacht dat de ongelijkheid in de nabije toekomst verder zal gaan toenemen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat president Trump enorme belastingverlagingen heeft doorgevoerd die met name erg gunstig zijn voor de rijkste 1%.

Ondanks het feit dat Trump veelbelovend werd gekozen om gewone arbeiders te helpen, heeft hij sinds zijn aantreden hoofdzakelijk de miljardairs blij gemaakt. Niet verwonderlijk dat hij een kabinet bestaande uit miljardairs heeft gevormd.