Terwijl de grondstoffenprijzen dalen en veel analisten verkoopadviezen geven, zijn er ook andere geluiden te horen. Zo verwacht Rio Tinto directeur Megan Clark op termijn een fors herstel van de kopermarkt. Ze legt aan de hand van een interessante anekdote uit waarom ze bullish is. “Een engineer van Cisco Systems vertelde me ooit dat elektronen sneller bewegen door koper dan in de lucht. Koper zal dan ook niet vervangen worden, het is nog altijd één van de belangrijkste metalen op aarde,” zo stelt Clark op de Bloomberg Summit in Sydney. “Ik blijf daarom een grote fan van het rode metaal.”

Drie redenen voor herstel

Koperprijzen zijn dit jaar al zo’n 27 procent gedaald. Maar dat is niet het totaalplaatje voor een juiste analyse. Zo zijn er aan de aanbodzijde diverse problemen. Onderzoeksinstituut CRU noemt onder meer de volgende factoren: “Allereerst hebben veel grote kopermijnen te kampen met een lagere ertsgraad. Het wordt steeds duurder om koper te winnen uit deze oude mijnen. Daarnaast wordt het steeds lastiger om toegang te krijgen tot water. Last but not least wordt er momenteel niet of nauwelijks geïnvesteerd in nieuwe projecten.” Volgens CRU zal dit alles ertoe leiden dat er waarschijnlijk al in 2016 een tekort zal ontstaan. Ook de Chileens minister van Mijnbouw, Aurora Williams, denkt aan een herstel. Zij verwacht een geleidelijk opmars van de koperprijzen vanaf het eerste kwartaal van 2017.

Focus ligt teveel op de korte termijn

“De markt kijkt teveel naar de korte termijn,” zo stelt Mike Elliott. Het voormalig hoofd van de mijn- en metaalsector bij Ernst & Young heeft meer dan 30 jaar mijnbouwbedrijven geadviseerd. Hij is ervan overtuigd dat het tekort aan investeringen in nieuwe projecten de opmaat zal vormen voor de volgende bullmarkt. “Koper bevindt zich nu in een interessante positie”, zo concludeert Rio’s Clark. “De productie werkt toe naar een piekmoment in 2017. Tegelijkertijd neemt de vraag vanuit de hernieuwbare energiemarkt toe. Zowel China als India zullen op termijn weer significante groeimarkten vormen voor kopermijnbouwbedrijven.”

>>> Profiteren van een herstel van de koperprijs? Bekijk dan nu ons grondstoffenrapport! <<<