koper

De prijs van koper staat dit jaar hevig onder druk. Producenten hebben hun waarde op de beurs flink zien dalen. Maar stimuleringsmaatregelen van China en samenwerkingen in de mijnbouwsector zouden weleens voor een ommekeer kunnen zorgen. Jean-Sebastien Jacques, hoofd van Rio Tinto’s koper en steenkool operaties, is één van de marktkenners die vertrouwen heeft in een herstel van de kopermarkt. China consumeert zo’n 48 procent van de wereldwijde koperproductie per jaar. De prijs van koper wordt daarom vaak gebruikt als barometer voor de Chinese economie. Jean-Sebastien Jacques ziet de Chinese economie weer aantrekken. Volgens hem ondervindt Rio geen problemen om zijn koperproductie te slijten aan de Chinese markt. “Dankzij onze operaties in Mongolië hebben wij veel kennis over de Chinese economie. Wij zien duidelijk tekenen van herstel in de Chinese vastgoedmarkt”, aldus Jacques in een interview met Bloomberg.

Stimuleringsmaatregelen

Rio Tinto heeft veel vertrouwen in China. Volgens Jacques zal de Chinese regering een stimuleringspakket implementeren indien nodig. “Peking heeft de middelen om te stimuleren. Wij zijn dan ook optimistisch over China. Betekent dit een terugkeer naar de hosanna periode van de periode 2003 – 2010? Dat denk ik niet. De kopermarkt zal de komende jaren kampen met voorraadoverschotten, dus de prijzen zullen op en neer gaan.”

Overnamegolf

De huidige druk op grondstofprijzen zal niet leiden tot een overnamegolf onder mijnbouwers omdat die transacties waarschijnlijk geen waarde toevoegen. Dat zei Jacques in een eerder gepubliceerd artikel van de Britse zakenkrant Financial Times. Jacques acht het logischer dat mijnbouwers op zoek gaan naar partners, veelal grondstoffenhandelaren of andere mijnbouwers, om projecten samen uit te voeren. In de afgelopen jaren schreef de sector miljarden dollars af op megatransacties die gesloten werden toen China nog een enorme honger naar grondstoffen had.

Kostenverlagingen

Volgens de hoofdverantwoordelijk voor Rio’s koper- en steenkooloperaties zijn kostenverlagingen de beste manier om de huidige bearmarkt te overleven: “Dankzij de lage olieprijzen en waardeverminderingen van lokale valuta’s kunnen wij flink in onze kosten snijden. Dus wat de koperprijs ook zal zijn in de komende jaren, wij zullen altijd geld verdienen en waarde creëren voor onze aandeelhouders.”

>>> Profiteren van herstel grondstoffen? Lees dan nu ons grondstoffenrapport <<<