Volgens Citi Group is de bodem nog niet gevormd en is de kans op een verdere beursdaling groot. De verkoopgolf wordt in de hand gewerkt door de renteverhogingen van de Federal Reserve, maar de echte impact van de ‘quantitative tightening’ moet de bedrijfsresultaten nog raken. Met andere woorden, de risico’s op de markten zijn zeker nog niet verdwenen.

We lazen net dat CNBC’s Jim Cramer van de daken schreeuwt dat de bodem bereikt is. Maar niet iedereen deelt deze mening. De analisten van zakenbank Citi Group vrezen voor een verdere beursdaling de komende maanden. Op dit moment zijn aandelen aan het dalen omdat de Federal Reserve hun beleid aan het normaliseren is door middel van renteverhogingen en het stopzetten van het stimulusprogramma.

Maar de echte impact van de ‘quantitative tightening’ moet nog komen, aldus Citi strateeg Jamie Fahy. De verwachtingen van de ‘earnings per share’ voor 2022 en 2023 zijn ongewijzigd maar door de beleidswijzigingen van de Amerikaanse centrale bank is de kans groot dat bedrijven minder sterk zullen gaan presteren de komende periode. Beleggers zetten zich maar beter schrap voor teleurstellende kwartaalrapporten en dalende aandelenkoersen.

To us, with quantitative tightening yet to hit full pace and earnings expectations still well above any recessionary territory, the market will remain vulnerable to further downside.

Meer dan een dip?

De uitspraken van de analisten komen op een vreemd moment, de Amerikaanse beurzen hebben net hun beste week sinds november 2020 achter de rug. Hoofdstrateeg bij Interactive Brokers Steve Sosnick deelt de visie van Citi Group en benadrukt dat een dip meestal een goed koopmoment is. Maar deze keer zou het meer dan een dip kunnen zijn.

There will always be dips in the market that are good trading opportunities, but what I am implying here is don’t just close your eyes and buy the dip because it’s a dent.

Het wordt dus belangrijk om de bedrijfsresultaten in de gaten te houden. Indien bedrijven toch presteren zoals verwacht, dan kan dit de koersen ondersteunen. Maar als bedrijven effectief beginnen teleur te stellen, dan zou de situatie op de markten grimmiger kunnen gaan worden.

Bronnen: Brian Sozzi – Yahoo Finance

Foto: PDPCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>