China

We hebben natuurlijk allemaal wel enigszins meegekregen wat zich in de Chinese aandelenmarkten heeft afgespeeld de afgelopen weken. Maar wat zijn exact de gevolgen van de crash van Chinese A-shares? En wat zijn precies de gevolgen voor de reële economie? Op onder andere die vragen geeft Aidan Yao, econoom bij AXA Investment Managers, antwoord in een note in.

Beurs en economie China

De econoom stelt ten eerste dat hij denkt dat de directe gevolgen van de crash op de economie beperkt zullen zijn. Hij schat de gevolgen in op een daling van 0,2 tot 0,4 procent van de Chinese economische groei. Want, zegt hij; de correlatie tussen de aandelenmarkt en de reële economie is nu eenmaal laag. Daarnaast beschikt de Chinese overheid volgens Yao over genoeg tools die het kan inzetten mocht het besmetting willen voorkomen of als het de groei wil bewaken. Meer zorgen heeft de econoom echter over de gevolgen op de wat langere termijn. Zo onderstreept hij dat de Chinese overheid zichtbaar moeite had om de financiële risico’s te controleren. Daarmee is het vertrouwen in een standvastige overheid gedaald, wat volgens de econoom grote gevolgen kan hebben.

Scenario’s China

AXA ziet daarom nu 3 mogelijke scenario’s voor de overheid van China. Zo kan het ten eerste stevig ingrijpen om de markt te stabiliseren. Daarnaast kan het doorgaan met losse maatregelen die de ontwikkelingen slechts afremmen. Tot slot kan het weinig actie besluiten te nemen, wat kan leiden tot een volledig verlies van het vertrouwen in de overheid. Volgens hem is de kans op het eerste scenario het grootst, al is een daling van de markt met 10 tot 20 procent zeker nog mogelijk. Ook is de mogelijkheid van een spillover naar andere aandelen- of grondstoffenmarkten reëel volgens hem. Meer verkopen en een toename in volatiliteit liggen volgens de econoom dan ook op de loer. Hij adviseert om blootstelling aan emerging markets daarom terug te brengen naar neutraal. Hier zien wij dit jaar beleggingskansen *