‘Er is een significante en groeiende ongelijkheid tussen de aandelenmarkt en de economie. In de markten zijn duidelijk de risico’s die wij zien in de reële economie niet ingesprijsd’, dat zei miljardair Sam Zell tegenover Cnbc. Zell is daarmee slechts een van de experts die recent heeft gewezen op de risico’s in de huidige markt. Zo vertelt Nobelprijswinnaar Robert Schiller al maanden dat aandelen er overgewaardeerd uitzien. Want hoewel hij stelt dat aandelen zich niet op een bubbelniveau bevinden zoals tijdens de dot-com crisis, bevinden ze zich toch op bovengemiddelde niveaus.
Risico’s worden groter
De huidige Amerikaanse bullmarkt duurt nu al meer dan 6 jaar, terwijl de typische opwaartse markt zo’n 3,5 tot 4 jaar standhoudt. Sinds 2011 heeft de Amerikaanse markt zelfs niet eens een correctie, waarbij de markt meer dan 10 procent daalt, gezien. Het probleem is nu dat de economie, die er aan het einde van 2014 nog zo sterk uitzag met de beste banengroei sinds 1999, nu scheuren begint te vertonen. Er zijn momenteel volgens experts 3 signalen die wijzen op groter wordende risico’s. De eerste is een vertragende economie. Zo’n beetje elke econoom heeft zijn groeiverwachtingen voor de VS in het eerste kwartaal van 2015 neerwaarts bijgesteld. Ook Janet Yellen van de Fed zei recent al dat niet alle sectoren van de economie het momenteel goed doen.
Ander punt van zorg
Ook de bedrijfswinsten vormen een puntje van zorg. Dankzij de sterke Amerikaanse dollar hebben veel bedrijven de winstverwachtingen verlaagd. Voor het eerst sinds 2012 verwachten analisten nu dat de bedrijfswinsten over het eerste kwartaal van 2015 zijn gedaald. Niet heel vreemd dus dat de Amerikaanse beurzen hun winsten voor dit beursjaar recent hebben zien verdampen. Voor veel beleggers is het tevens een belangrijke overkoepelende vraag of Amerikanen maar ook consumenten en bedrijven wereldwijd wel geld zullen gaan uitgeven. Zo is er veel geschreven over de moeilijkheden in Europa en de groeivertraging in China. Amerika zou de groei moeten dragen dit jaar. Maar zoals Zell het al zei: ‘Bijna elk bedrijf toont cijfers die minder goed zijn dan verwacht. Zeker de omzet van multinationals wordt geraakt door de valuta’s die wereldwijd minder waard zijn geworden tegenover de dollar.’ Klik hier voor de mogelijkheden om te beleggen in goud en jezelf te beschermen tegen een correctie