De grondstoffenprijzen dalen al sinds 2011. Vanaf medio 2014 versnelt de neerwaartse trend, met name door de olieprijs. Volgens Robert Rehfeld, strateeg bij Wellenreiter Invest, eindigt een neerwaartse beweging vaak met een climax. Paniek kenmerkt zo’n slotakkoord. Maandag 28 september maakt grote kans om zich uit te wijzen als de key reversal dag voor grondstoffenaandelen. Op die dag crashte grondstoffenhandelaar Glencore tot 68 pence. Sindsdien verdubbelde het aandeel bijna weer. Rehfeld:
Het ziet er naar uit dat hiermee het dieptepunt voor de lange termijn – dat kan jaren zijn – gezet is.
Op diezelfde dag draaide het door hoge schulden geplaagde aandeel Petrobras ook opwaarts. Het Braziliaanse bedrijf staat symbool voor zowel de malaise in emerging markets als de oliesector. Ook de koers van de grootste koperproducent ter wereld, Freeport McMoRan, bodemde op de 28e. Het aandeel vormt daarmee al een tweede hogere bodem, een teken van sterkte. Eerder kochten de beursmiljardairs Carl Icahn en Stanley Druckenmiller al aandelen Freeport. Grondstoffenaandelen hebben een duidelijk verband met het inflatiethema. Rehfeld wijst er op dat obligaties met inflatiebescherming sinds de 28e ook weer in prijs stijgen ten opzichte van gewone obligaties. Grondstoffen laten onderling volgens Rehfeld nog een gemengd beeld zien:
- Rijst en suiker bevinden zich in uptrends.
- Koffie probeert te draaien.
- Tarwe, maïs en in minder mate sojabonen bevinden zich in een uitbodemingsproces.
- Olie: de $ 40 is een bodem van beton. Olieaandelen bevestigen deze observatie.
- Goud en zilver bevinden zich ook in een proces van bodemvorming. Dat zou binnenkort afgerond moeten worden. Goudaandelen ondersteunen dit scenario eveneens.
- Koper probeert een dubbele bodem te zetten.
- Aardgas is nog problematisch. Door de El Niño is een zachte Amerikaanse winter waarschijnlijk.
Een blik op de CRB grondstoffenindex sinds 1988 is veelzeggend. De prijzen zijn weer terug in de bandbreedte die de gehele jaren 1990 kenmerkte. Sterker nog, we zitten nu volledig aan de onderkant. Rehfeld ziet de grondstoffenprijzen hier stabiliseren:
Een nieuwe bubbel, zoals in 2008, verwachten we niet. De overgang naar lagere economische groei in China laat dat niet meer toe. Maar hoewel de ‘hete’ periode van grondstoffen achter ons ligt, is het waarschijnlijk dat het eind van de afkoeling ook in zicht is. Een grote uitbraak van de CRB index uit de bandbreedte lijkt de komende jaren onwaarschijnlijk. Maar een stijging tot de bovenkant rond 250 lijkt binnen handbereik. Dat zou gepaard gaan met een bescheiden stijging van de inflatie.
<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>