Het tempo van ‘disrupting’ technologische ontwikkelingen is van lineair naar parabolisch gegaan. Robots zullen wereldwijd binnen een decennium 45% van de banen van productiewerkers overnemen. Dat zal $ 9.000 miljard aan arbeidskosten besparen en de wereld onherkenbaar veranderen, zo schrijft commentator Ambrose Evans-Pritchard op basis van een lijvig rapport van Bank of America. De uiteindelijke effecten kunnen op jaarbasis uiteindelijk oplopen tot $ 30.000 miljard of meer. Wie niet meedoet, dreigt hopeloos achterop te raken, zo stellen de analisten van de bank. Zuid-Korea loopt momenteel op kop wat betreft het gebruik van industriële robots, gevolgd door Japan en Duitsland. België volgt dan in een gelijkwaardig rijtje met Zweden en Denemarken. Nederland hinkt verder achterop, maar weet Zwitserland, Australië en het VK nog wel achter zich te laten. De vraag naar robots ‘explodeert’ nu de wereld vergrijst, aldus de bank. Bovendien droogt het ooit eindeloos lijkende aanbod van goedkope werkkrachten in Azië op. Met name in China is op robotgebied nog een wereld te winnen. En dat is relatief goed nieuws, aangezien de beroepsbevolking daar al krimpt. Het land is goed voor een kwart van alle aankopen wereldwijd. Robots worden ook in snel tempo goedkoper. Het afgelopen decennium ging er jaarlijks 27% van de prijs af. En dat terwijl ze steeds geavanceerder worden. Evans-Pritchard:
We naderen het cruciale omslagpunt waarbij het 15% goedkoper is om een robot in te zetten dan een mens. Die barrière is de auto-industrie in de VS, Europa en Japan al gepasseerd. Daar kost een lasrobot $ 8 per uur tegen $ 25 voor een arbeider.
Robots in de samenleving
Het sociale effect is dat laagopgeleiden onderaan de arbeidsmarkt in de knel komen. Bank of America schat in dat uiteindelijk bijna de helft van de banen in de VS op de tocht staat:
De productiviteit gaat omhoog, maar de lonen zullen niet in eenzelfde tempo stijgen – als ze al omhoog gaan. De kapitaaleigenaren zullen met een nog groter deel van het wereldwijde inkomen gaan lopen, wat de ongelijkheid naar nog grotere extremen zal duwen. Sinds 1975 daalde het arbeidsdeel van het totale inkomen in de rijkere landen al van 65% naar 58%. Dat kan forse politieke consequenties hebben.
De middenklasse is ook niet veilig. Zogenaamde ‘robo-adviseurs’ kunnen met algoritmes een gevaar opleveren voor 25 miljoen banen in de financiële en juridische sectoren, aldus de bank. Niet iedereen kan zich in dit scenario vinden. Zo stelt professor Charles Goodhart van de London School of Economics dat de demografische ontwikkelingen de technologische zullen overvleugelen. Werknemers zullen hun verloren deel van de inkomstentaart terugpakken, aldus Goodhart. Evans-Pritchard twijfelt:
We zouden de bekende droom van welvaart zonder zwoegen kunnen bereiken als robots het werk overnemen, maar we zouden ons dan ook terug kunnen vinden in een banenloze dystopie.
<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>