De Westerse sancties tegen Rusland lijken hun werk te doen. De Bank of Russia, de Russische centrale bank, heeft maandag beslist de rente te verhogen van 9,5 procent naar 20 procent, meer dan een verdubbeling. En dat is broodnodig vermits de roebel hard onderuit is gegaan van 0,012 dollar naar 0,0089 dollar. Een daling van maar liefst 24 procent.

De beslissing van Rusland om oorlog te voeren in Oekraïne lijkt hoe langer hoe meer uit te draaien op een rampscenario voor de Russen. Het Oekraïnse verzet is veel harder dan ze hadden verwacht en Oekraïne kan rekenen op steun uit alle hoeken van de wereld. Het Westen heeft zware economische sancties genomen tegen Rusland en dat is al merkbaar.

Tal van Russische banken zijn geschrapt uit de Society for Worldwide Interbank Financial Telecomunnications (SWIFT). Dat maakt het voor Rusland bijna onmogelijk om internationale betalingen te doen. Het SWIFT-systeem connecteert 11.000 banken verspreid over 200 landen met elkaar. Daar maakt Rusland nu dus geen deel meer van uit.

Financiële gevolgen

Het gevolg is een sterke waardedaling van de roebel. De Russische munt is maandag met 24 procent gezakt ten opzichte van de dollar en de euro. Als tegenreactie moest de Bank of Russia acties ondernemen. Dat deden de beleidsmakers van de centrale bank door de rente op te krikken van 9,5 procent naar 20 procent, meer dan een verdubbeling dus.

De bank zei ook dat ze 733 miljard roebel (8,78 miljard dollar) zullen vrijmaken uit lokale bankreserves om de liquiditeit te verhogen. Maar de tegenmaatregelen van de Bank of Russia zullen niet voldoende zijn om de situatie het hoofd te kunnen bieden. Bijna de hele wereld spant samen tegen Rusland, het is haast onmogelijk voor Poetin om hier ongeschonden uit te komen.

Bronnen: Natasha Turak – CNBC

Foto: Jernej FurmanFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>