De economie mag dan wel vertragen, voor de superrijken is er blijkbaar niets veranderd. Autobouwer Rolls-Royce heeft in 2022 een record aantal voertuigen verkocht. Voertuigen die over de toonbank gaan voor 500.000 dollar en meer. CEO Tortsen Muller-Otvos zei dat ze nog niets hebben gemerkt van de tragere economische groei. De superrijken doen gewoon verder.

Met 6.021 verkochte voertuigen was 2022 een recordjaar voor Rolls-Royce, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2021. Het is ook de allereerste keer dat ze de kaap van 6.000 halen. De Britse autobouwer, met BMW als moederbedrijf, heeft verder geen informatie gegeven over de winst en omzet, maar ze zeiden wel dat hun voertuigen gemiddeld 534.000 dollar kosten.

Die prijs is hoger dan andere jaren omwille van het Bespoke-programma. Dit stelt klanten in staat hun voertuigen nog meer te personaliseren dan ervoor. De grootste afzetmarkt is en blijft de Verenigde Staten van Amerika, goed voor 35 procent van alle verkopen. China is hun tweede grootste markt, goed voor 25 procent van de wereldwijde verkopen.

Vooruitzichten

CEO Tortsen Muller-Otvos verwacht dat 2023 een nog beter jaar wordt nu China hun economie opnieuw gaat openstellen door de coronamaatregelen te versoepelen. Het zou hem ook niet verbazen mocht China hun grootste afzetmarkt worden de komende 5 jaar.

I foresee that market being quite a stunning business for us. Particularly in the luxury segment, it’s in growth mode. I would not be surprised to see one day China being the largest region for us worldwide.

Rolls-Royce heeft een groot financieel vangnet en hun orderboek voor bijna heel het jaar 2023 is gevuld. Hun nieuw elektrisch model, the Spectre, had in oktober vorig jaar al 300 preorders nog voor dat het model werd onthuld. Daarmee werden hun verwachtingen ruimschoots overtroffen. Muller-Otvos heeft veel vertrouwen in het bedrijf en verwacht een sterk 2023 maar waarschuwt dat geen enkel bedrijf immuun is voor een recessie.

Bronnen: Robert Frank – CNBC

Foto: Mike B – Pexels

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>