Hoe ziet ons brein eruit tijdens een bull market? De uitkomst kan u nog wel eens verbazen. Wie de röntgen foto begrijpt, is spekkoper..! Beleggers zijn niet altijd rationeel. Zoveel is zeker. Immers, waar consumenten bij de supermarkt nog moeite doen om een dubbeltje te besparen, geldt op de financiële markten voor de meeste beleggers toch andere spelregels. Het zal u wellicht bekend voorkomen: uw voorkeur gaat meestentijds juist uit naar aandelen die stijgen. Ook beleggers in goud zullen zich nu achter de oren krabben, het edelmetaal bevindt zich in een bear market en waar gretige kopers zich rond de $1.900 verdrongen om ook wat (schaars) goud te bemachtigen, is de vraag nu relatief beperkt door aanhoudende mokerslagen van de bears. Contraire beleggers zien hun kans schoon, maar contrair beleggen is en blijft…lastig. Terug naar uw brein en dan vooral hoe uw brein er van binnen uitziet tijdens een bull market, even ervan uitgaande dat u in ieder geval participeert met het feestje en niet wat beteuterd langs de zijlijn staat natuurlijk.
Röntgen foto brein belegger in bull market fase
Het klinkt gek, maar de moderne term ‘behavioral finance‘ bestaat al heel erg lang, al heette het 60 jaar geleden nog niet zo. U weet wel: de tijd dat een vertegenwoordiger nog ‘gewoon’ vertegenwoordiger heette in plaats van sales manager. De uitvinder? Benjamin Graham, die ‘Mr Market‘ omschreef als een manisch depressief persoon. Graham is ook een van de belangrijkste leermeesters van niemand minder dan Warren Buffett. U kúnt van Mr Market winnen, mits u uw hoofd koeltjes houdt. En met winnen bedoelen we uiteraard winstgevend beleggen. En dat lukt, op het moment dat u de psyche van de gemiddelde belegger begrijpt. Daar rekenen wij u overigens niét toe, anders bezocht u niet Slim Beleggen maar haalde u uw informatie wel bij de meer main stream media (MSM).
Primitief brein versus rationeel brein
Het brein van beleggers doet vreemde dingen met mensen, vooral in hectische beurstijden. Analyses van onze hersenen wijst uit dat mensen (en dus ook beleggers) beschikken over een klein primitief deel dat snel en zonder veel overleg tot handelen overgaat. Het grotere, rationelere deel van onze hersenen legt het tegen het kleine primitieve deel af in tijden van heftige emotie zoals angst, stress, maar ook mentale of emotionele vermoeidheid. En, u raadt het al, beleggen is emotie. Nu valt er nog veel meer te melden over de psyche van de gemiddelde belegger, behavioral finance en onze (primitieve) instincten. Daar zullen we dan ook later de week verder op ingaan. Voor nu geldt de conclusie: aandelen stijgen slechts deels door economische, rationele motieven, uitzonderingen daargelaten uiteraard. Aandelen stijgen vooral op basis van het wonderlijke fenomeen dat als aandeel X stijgt, onze neuronen een bombardement loslaten op ons primitieve deel van onze hersenen en we daardoor aangejaagd aandelen kopen die een jaar geleden voor de helft van de prijs door Mr Market werden aangeboden. Tot slot nog even dit: kijkt u na bovenstaande tóch nog maar eens naar de goudprijs. Die vertoont alle trekken van een depressieve markt en dan weet u genoeg, toch?